Silna odporność jest potrzebna do zachowania zdrowia, to nasza naturalna tarcza, która chroni organizm przed szkodliwymi drobnoustrojami. Tymczasem ogarniający nas stres związany z rozprzestrzeniającą się pandemią i naturalny spadek odporności związany z okresem wczesnowiosennym może wydatnie obniżać naszą odporność. Warto zatem wiedzieć, które składniki powinno się uwzględnić w swojej diecie, aby wzmocnić odporność. Należy jednak pamiętać, że silna odporność nie daje nam 100% ochrony przed wirusami.

Imbir i miód

To popularne przyprawy dodawane do typowej jesiennej herbatki – i nic w tym dziwnego! Imbir ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, działa napotnie oraz pomaga usuwać wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych. Działa w sposób zbliżony do czosnku, ale zdecydowanie lepiej smakuje w herbacie! Ważne, aby wybierać imbir świeży, a więc bogaty w sok. Niestety podczas procesu suszenia imbir traci wiele swoich prozdrowotnych właściwości.

Miód swoje lecznicze właściwości zawdzięcza przede wszystkim antyoksydantom – polifenolom i kwasom organicznym – a także składnikom bakteriobójczym. Spożywając miód, zwiększamy ponadto produkcję cytokin, czyli białek niezbędnych dla komórek, które biorą udział w utrzymaniu prawidłowej osłony immunologicznej organizmu. Miód świetnie oddziałuje na układ oddechowy – nawilża gardło i krtań, łagodzi podrażnienia, ale też rozszerza naczynia krwionośne, przyczyniając się do szybszej niwelacji kaszlu.

Aloes

Aloes to składnik mający wiele właściwości prozdrowotnych – nie tylko wzmacnia odporność, ale również wspomaga układ trawienny. Ponadto przyspiesza regenerację skóry, dlatego jest często używany jako składnik kosmetyków pielęgnacyjnych. Na rynku dostępnych jest wiele produktów zawierających wyciąg z aloesu, należy jednak pamiętać, że im mniej dodatkowych substancji w składzie, tym lepiej.

Czosnek

Czosnek dzięki zawartości fitocydów wykazuje działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Zawiera także witaminy C, A, E i witaminy z grupy B. Obecna w czosnku allicyna odpowiada za bardzo intensywny zapach czosnku.  Dobrze smakuje roztarty na grzance, jest też niepopularnym, ale skutecznym składnikiem napoju na bazie mleka z czosnkiem i z miodem. Taki „eliksir” można stosować jako naturalny środek wspomagający walkę z przeziębieniem i grypą.

Witamina C

Dzienna dawka witaminy C dla osób dorosłych to ok. 100 mg, jednak w okresie osłabienia lub infekcji zapotrzebowanie wzrasta do ok. 1000mg, wtedy warto uzupełniać dietę suplementami.  Witamina C w największych ilościach jest obecna w owocach, tj. czarna porzeczka, kiwi, truskawka, pomarańcza, grejpfrut i warzywach, tj. papryka, pomidor, natka pietruszki, jarmuż.

Witamina D

Witaminę D powinno się suplementować szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ w tym okresie słońce nie dostarcza nam odpowiedniej dawki witaminy D, ze względu na mniejszą ekspozycję na promieniowanie słoneczne. Witamina D jest odpowiedzialna za produkcję białek zwalczających bakterie i zwiększa liczbę limfocytów T, które chronią nas przed wirusami.

Probiotyki

Probotyki potocznie zwane są „dobrymi bakteriami”. Przywracają one równowagę bakteryjną w błonie śluzowej człowieka, którą zaburzać może stres, niewłaściwa dieta lub antybiotykoterapia. Błona śluzowa, która pokrywa jelita zawiera limfocyty, które są odpowiedzialne za zwalczanie drobnoustrojów wywołujących choroby i infekcje. Jeśli w błonie śluzowej nie będzie odpowiedniej ilości „dobrych bakterii organizm jest bardziej narażony na infekcje.

Jak zbudować silną odporność?

Należy pamiętać, że żaden z tych produktów nie gwarantuje pełnej ochrony przed bakteriami i wirusami. Warto jednak uwzględniać je w swojej diecie, zwłaszcza w okresach, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni, ponieważ pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu immunologicznego. Aby zbudować silną odporność, oprócz zdrowego odżywiania, ważne jest, aby wysypiać się, regularnie uprawiać sport i nie narażać się na stres.