Wyjście na zakupy jest teraz daleką wyprawą, do której warto dobrze się przygotować. Starając się ograniczyć wyjścia do sklepu, chcemy gotować smaczne i pożywne posiłki z tego, co już mamy w kuchni. Przepisy w duchu less waste stały się idealnym pomysłem na gotowanie w czasach epidemii. Sprawdź 5 prostych przepisów, którymi możesz się zainspirować.

Makarony

Makaron to temat-rzeka. Możesz przygotować z niego dania główne, zapiekanki, jednogarnkowe gulasze, sałatki, zupy… Po prostu otwórz lodówkę i poczekaj na inspirację! Poniżej trzy od nas

Spaghetti a’la bolognese

Składniki:

  • 3 szklanki makaronu (nie musi być spaghetti ;) )
  • 1x passata, pomidory w puszce lub przecier pomidorowy
  • 250 g mięsa mielonego
  • Odrobina tłuszczu
  • Sól, pieprz, czosnek, przyprawy

Opcjonalnie: cebula, sos balsamiczny, starty żółty ser do posypania

Uwaga! Mięso możesz zastąpić: soczewicą, tofu, pokrojonymi w drobną kostkę pieczarkami, połówkami oliwek albo po prostu pominąć

Przygotowanie:

W osolonej wodzie ugotuj makaron, przelej zimną wodą, aby się nie zlepiał i odstaw. Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż drobno skrojoną cebulę oraz czosnek, a następnie mięso (lub tofu albo pieczarki, jeśli ich używasz). Następnie dodaj pomidorów w dowolnej formie i zagotuj. Przypraw ulubionymi przyprawami i połącz z makaronem. Całość możesz posypać serem.

Nasza rada: jeśli używasz soczewicy zamiast mięsa, dodaj ją do sosu, po podsmażeniu cebulki i czosnku, razem z dodatkową szklanką wody. Zagotuj sos razem z soczewicą aż zmięknie, od czasu do czasu dolewają wody według potrzeby.

Makaron z masłem i ziołami

Składniki:

  • 3 szklanki makaronu
  • 4 łyżki masła (można zastąpić oliwą)
  • Pół szklanki wody z gotowania makaronu
  • Świeże zioła: np. szałwia (może być też tymianek, rozmaryn, bazylia i in.)
  • Czosnek, papryczka chilli
  • Opcjonalnie: ser do posypania

Przygotowanie:

Makaron ugotuj. Pamiętaj, aby przy odcedzaniu makaronu odlać ok. pół szklanki wody. Na patelni rozpuść masło i podsmaż czosnek oraz chilli. Następnie dodaj świeże zioła i po pół minucie dolej do sosu wodę pozostawioną z makaronu – do uzyskania konsystencji sosu. Następnie dorzuć na patelnię makaron i całość podgrzej. Po podaniu możesz posypać startym żółtym serem.

Makaron z pesto

To przepis tak prosty, że trudno go rozpisać. Po prostu ugotuj makaron i połącz go z pesto!

Nasza rada: jeśli w Twojej szafce kuchennej brakuje pesto, sprawdź, czy masz z czego je zrobić! Możesz wykorzystać np. jarmuż, rukolę albo świeżą pietruszkę. Wystarczy zblendować je z czosnkiem, oliwą i odrobiną soku z cytryny (opcjonalnie: orzechy, np. migdały).

Zamiast pieczywa

Ci z nas, którzy nie opanowali sztuki pieczenia chleba, mogą znaleźć się w kłopocie, kiedy zabraknie kromki, a pakowany chleb tostowy przestanie w końcu smakować… Podpowiadamy – chleb to nie wszystko. Jak łatwo go zastąpić?

Podpłomyki (ok. 10 sztuk)

Składniki:

  • 300g mąki
  • 250ml wrzątku
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Połącz w misce mąkę oraz sól, następnie zacznij powoli dolewać gorącą wodę, mieszając ciasto łyżką. Wszystkie składniki powinny połączyć się w zwartą masę, dlatego to ważne, aby nie przerywać mieszania. Powstałą kulę ciasta zagnieć przez kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne – jak ciasto na pierogi. Pozostaw je pod przykryciem na ok. kwadrans. Po kwadransie rozwałkuj fragmenty ciasta na blacie lub stolnicy podsypanej mąką. Mogą być cienkie lub grube – jak wolisz! Piecz placki na porządnie rozgrzanej, suchej patelni – jak naleśniki.

Nasza rada: podpłomyki możesz jeść ze wszystkim, co położyłbyś na kanapce.

Naleśniki bez jajek

Składniki:

  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki mleka (nie musi być krowie, nada się też sojowe lub inne)
  • Ok. 4 szklanek mąki
  • Szczypta soli
  • Ok. 3 łyżek oleju

Przygotowanie:

Wymieszaj dokładnie wodę, mleko i mąkę oraz sól. Dostosuj ilość składników do konsystencji ciasta – powinno być gładkie i lejące. Odstaw ciasto na min. kwadrans – w tym czasie powinno delikatnie zgęstnieć. Dodaj do ciasta olej i delikatnie wymieszaj. Smaż na mocno rozgrzanej patelni.

Zupy: coś z niczego

Zupa z pieczonego czosnku

Składniki:

  • 3 główki czosnku
  • 2-3 ziemniaki
  • Ok. 700 ml bulionu
  • Przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki
  • Opcjonalnie: grzanki, starty ser żółty

Przygotowanie:

Najpierw zajmij się upieczeniem czosnku. Odetnij górę każdej główki czosnku, nie obieraj ich. Włóż je do żaroodpornego naczynia, skropione oliwą i przykryte folią aluminiową piecz w 180 stopniach C przez ok. 20-30 minut. Po ostudzeniu czosnku wyciśnij każdy ząbek do miseczki (będzie miękki). W międzyczasie pokrój ziemniaki w kostkę i przygotuj bulion. Gotowym wywarem zalej w garnku czosnek, dodaj i ugotuj ziemniaki. Na koniec zblenduj wszystko na gładką zupę-krem. Przyprawy solą, pieprzem i natką pietruszki (albo tak, jak lubisz). Możesz podawać zupę z grzankami posypanymi startym serem.

Zupa „z niczego”

A właściwie z zawartości zamrażalnika – jakie warzywa się tam kryją? Po prostu dodaj je do bulionu. Jeśli są to białe warzywa – zupę możesz zagęścić śmietanką. Smak pomidorów dobrze podbije odrobina octu balsamicznego, a każda zupa krem smakuje lepiej z grzankami albo kleksem z masła klarowanego i prażonymi migdałami.