Przełom marca i kwietnia to czas, w którym powoli możemy zacząć się cieszyć młodymi warzywami. A jak najłatwiej zjeść sporo warzyw (w tym nowalijek) w jednej porcji? Zrobić z nich sałatkę! Oto wybrane przepisy na sałatkę wiosenną.

Wiosenne sałatki – jakie składniki?

Na przełomie marca i kwietnia pojawiają się nowalijki, możemy cieszyć się teraz młodymi brukselkami, szparagami, rzodkiewkami, selerem, szczypiorkiem, szpinakiem, sałatą, roszponką, pietruszką czy rzeżuchą. Bogactwo kolorowych i świeżo wyglądających warzyw daje nam nieograniczone właściwie możliwości komponowania sałatek. Jest jednak parę rzeczy, na które powinniśmy uważać, jeśli chcemy jeść wiosenne sałatki.

Nowalijki – na co należy uważać?

Warto sobie uprzytomnić, że warzywa pojawiające się w marcu i kwietniu pochodzą z upraw szklarniowych, nie gruntowych. Są zatem hodowane pod sztucznym światłem i przy sztucznym nawadnianiu, a do tego wspomagane duża ilością nawozów i stymulatorów wzrostu, które mają zapewnić roślinom maksymalnie krótki okres wegetacyjny. Intensywne nawożenie powoduje duże stężenie azotanów w nowalijkach, a ponadto wpływa na obecność w ich składzie rtęci, ołowiu, kadmu czy miedzi. Azotany w naszym organizmie mogą przekształcić się w azotyny, a te z kolei niekorzystnie wpływają na procesy przyswajania witamin oraz pracę tarczycy. Co zatem robić? Najlepszym rozwiązaniem będzie prowadzenie niewielkich domowych upraw – w najprostszej doniczce, na kuchennym parapecie. Zyskasz w ten sposób młode i wolne od azotanów szczypiorek, pietruszkę czy rzeżuchę. Jeśli marzysz o większych porcjach nowalijek, możesz zaopatrywać się w nie w certyfikowanych gospodarstwa ekologicznych, które podlegają regularnej kontroli. I wreszcie – możesz jeść stosunkowo nieduże ilości młodych warzyw, ale absolutnie nie rezygnuj w tym czasie z warzyw pochodzących z zeszłorocznych zbiorów czy z warzyw mrożonych. To właśnie te dwie grupy warzyw powinny stanowić podstawę naszych wiosennych sałatek.

Sałatka wiosenna z jajkiem

Składniki (porcja dla 1 osoby):

  • 3 świeże jajka ugotowane na miękko
  • pół kostki sera feta
  • 2 łyżki rzadkiego jogurtu naturalnego
  • pęczek rzodkiewki
  • drobno pokrojony szczypiorek
  • spora garść rzeżuchy (najlepiej wyhodowanej w domu)

Przygotowanie:

Ser feta kroimy w bardzo drobną kostkę (lub kruszymy), rzodkiewkę myjemy dokładnie i kroimy w cieniutkie plasterki. Szczypiorek i rzeżuchę dokładnie siekamy. Jajka gotujemy na miękko, delikatnie obieramy i kroimy w ósemki. Teraz najważniejsze! Kompozycja! Na środku talerza wykładamy pierzynkę z sera feta, przykrywamy ją kolejno delikatną warstwą rzeżuchy. Na takim posłaniu układamy starannie nasza jajka (najlepiej jeszcze gorące). Dookoła rozkładamy ciasno plastry rzodkiewki (najlepiej by na siebie nieznacznie nachodziły). Rant naszego talerza z wiosenną sałatką posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem. A całość polewamy jogurtem naturalnym.

Sałatka wiosenna z selerem naciowym

Składniki:

  • 1/2 selera naciowego (lub ok. 5-6 sporych łodych)
  • dwie garście suszonej niesłodzonej żurawiny
  • dwie spore garście posiekanych orzechów włoskich
  • pół szklanki startego parmezanu
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Selera dokładnie myjemy, kroimy w drobną kostkę, usuwając przy tym co większe włókna. Dorzucamy żurawinę, orzechy i doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy. Po wierzchu przyprószamy parmezanem.

Sałatka wiosenna z roszponką i granatem

Składniki:

  • trzy spore garście roszponki
  • pół owocu granatu
  • ok. 8 pomidorków koktajlowych
  • pół szklanki startego parmezanu
  • sok z połowy pomarańczy
  • sól i pieprz do smaku
  • pół szklanki prażonych ziaren słonecznika

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy, pomidorki kroimy na połówki i/lub ćwiartki. Mieszamy wszystkie składniki. Skrapiamy sokiem z pomarańczy, przyprawiamy i posypujemy ziarnami słonecznika.

Smacznego!