Z czym kojarzą Ci się mandarynki? Przyjemny kolor, zapach zimy i świąt, źródło witaminy C, mniejszy wygodniejszy w obieraniu odpowiednik pomarańczy, składnik Twojego ulubionego soku – to wszystko prawda. Mandarynki przede wszystkim powinniśmy kojarzyć ze zdrowiem. Dlaczego warto je jeść?

Wzmacniają odporność

Zaledwie kilka sztuk tych niepozornych owoców wystarczy, aby pokryć Twoje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Jest też nieocenionym źródłem witaminy A – zawiera jej więcej niż jej „większa siostra” pomarańcza, pod tym względem przebija też cytrynę i pomelo. Jedynym cytrusem, który zawiera jej więcej jest grejpfrut. Jedząc mandarynki, dostarczamy swojemu ciało także wapń, potas i fosfor.

Dlatego mandarynki działają korzystnie na układ odpornościowy oraz chronią przed infekcjami, a dzięki zawartości naturalnych przeciwutleniaczy zwalczają rakotwórcze wolne rodniki. Dodatkowo obecna w nich witamina A jest skuteczna w profilaktyce schorzeń oczu, przyczynia się też do poprawy kondycji skóry, kości i zębów.

Wspomagają metabolizm

Jeśli zastanawiasz się, co włączyć do swojego jadłospisu, aby zrzucić kilka kilogramów lub zachować szczupłą sylwetkę, sięgnij po mandarynki. Jeden owoc ma zaledwie 35 kcal. Poza tym stymuluje trawienie i wspomaga proces detoksykacji organizmu. Mandarynki mają też niski indeks glikemiczny, co sprawia, że sycą na dłużej, a jednocześnie zaspokajają apetyt na słodkie jedzenie.

Działają odkwaszająco

Detoksykacyjne działanie mandarynek jest spowodowane obecnością w nich kwasów organicznych, np. jabłkowego i cytrynowego. Nie tylko działają one oczyszczająco, wymiatając toksyczne substancje z organizmu, lecz także są silnie zasadotwórcze. Z tego powodu mandarynki polecane są w diecie osobom zmagającym się ze schorzeniami dróg moczowych. Warto zwiększyć ich spożycie, jeśli odczuwamy dolegliwości związane z zakwaszeniem organizmu, m.in. obniżony nastrój, bóle mięśni i głowy, uczucie chronicznego zmęczenia.

Są pyszne

Najczęściej mandarynki zjadamy bez wcześniejszej obróbki, na surowo. Kto może się oprzeć ich kuszącemu, słodko-kwaśnemu smakowi? Te owoce możemy także zamknąć w słoikach w postaci dżemów lub spożywać w formie soku.

Mandarynki świetnie smakują też jako dodatek do sałatek, nie tylko owocowych. Dobrze komponują się z orzechami, białymi i pleśniowymi serami, a przy tym urozmaicają wygląd talerza.

Sezon na mandarynki rozpoczyna się od połowy listopada i trwa nawet do marca – już teraz warto więc urozmaicać nimi swoją dietę.