Z reguły jadamy makaron jako danie obiadowe, w którym pierwsze skrzypce gra starannie przygotowany sos. Tymczasem makaron – zwłaszcza ten razowy lub powstały na bazie soczewicy czy zielonego groszku – to zdrowa i uniwersalna baza do sałatek. Można jeść je na ciepło od razu po przygotowaniu jako lunch czy lekki obiad lub zabrać „na potem” do pracy, na wyjście do parku, czy poczęstować nimi gości na imprezie. Oto 3 przepisy na pyszne i szybkie sałaki z makaronem.

Sałatka makaronowa z zielona fasolką szparagową

Składniki na ok. 2 porcje:

  • 1 szklanka wybranego makaronu (polecamy razowe penne)
  • 1/2 opakowania mrożonych fasolek szparagowych (można zastąpić świeżą albo szparagami, kiedy jest na nie sezon)
  • pół standardowego opakowania sera feta (można też użyć tofu)
  • dwie garści ziaren słonecznika
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki (można zastąpić posiekaną świeżą pietruszką)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy do smażenia

Wykonanie:

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mrożoną fasolkę szparagową. Smażymy na wolnym ogniu ok. 10–15 minut. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki. Fetę kroimy w średnią kostkę lub kruszymy (w zależności od preferencji). Słonecznik prażymy na suchej patelni. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy przyprawy i porządnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę oliwy, jeśli ilość pozostała po smażeniu fasolki jest niewystarczająca.

Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami i orzeszkami ziemnymi

Składniki na ok. 2 porcje:

  • 1 szklanka wybranego makaronu (polecamy kokardki)
  • ok. 5–6 pomidorów suszonych
  • dwie garści świeżej rukoli
  • pół szklanki orzeszków ziemnych
  • sok z połówki limonki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pomidorki delikatnie odsączamy na ręczniku papierowym i kroimy w cienkie paseczki. Rukolę dokładnie myjemy i pozostawiamy do osuszenia. Następnie siekamy ją lub szarpiemy. Orzeszki ziemne siekamy w średniej grubości kawałki i prażymy na suchej patelni. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy sok z limonki oraz przyprawy. Gotowe!

Sałatka makaronowa z brokułem i tofu

Składniki na ok. 2 porcje:

  • 1 szklanka ulubionego makaronu (my polecamy makaron z zielonego groszku)
  • 1/2 średniej wielkości brokuła
  • 1/2 standardowej puszki kukurydzy
  • 1/2 standardowego opakowania sera feta
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3–4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy al dente. Kukurydzę odsączamy na sitku. Ser feta rozgniatamy widelcem w miseczce, dodajemy jogurt naturalny (jeśli lubimy sos o rzadszej konsystencji, możemy dodać więcej jogurtu), przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Mieszamy wszystkie składniki, tak by obtoczyły się w „fetowym” sosie i gotowe!