Nic tak nie krzepi po długim zimowym dniu, jak pyszny, parujący znad kubka napój. Zimowe rozgrzewające napoje smakują najlepiej właśnie wtedy, gdy za oknem panuje mróz. Wprawiają w błogostan i pomagają nam się zrelaksować, a równocześnie zbawiennie oddziałują na nasze ciało i wzmacniają odporność. Wypróbuj nasze przepisy i znajdź swój ulubiony!

Gorąca czekolada z chilli

Składniki:

  • 150g gorzkiej czekolady
  • Miód (według uznania)
  • ½ szklanki mleka
  • ¼ szklanki śmietanki
  • Cynamon
  • Chilli

Przygotowanie: Mleko i śmietankę rozpuść razem z czekoladą w rondelku. Poczekaj, aż całość się rozpuści i dokładnie wymiesza. Unikaj zagotowania płynu. Dodaj miód do smaku – uzyskaj idealny dla siebie stopień słodkości – i dopraw cynamonem oraz chilli. Możesz podawać z bitą śmietaną na wierzchu.

Nasza rada: jeśli chcesz ograniczyć kaloryczność napoju, możesz zrezygnować z dodatku śmietanki. Musisz wtedy uważniej kontrolować rozpuszczanie się czekolady w mleku, aby nie doprowadzić do powstania grudek lub przypalenia.

Złote mleko

Składniki:

  • 1 szklanka mleka (najlepiej roślinnego, np. sojowego)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (można zastąpić go masłem)
  • Kurkuma
  • Imbir
  • Cynamon

Przygotowanie: Podgrzej w rondelku mleko wraz z przyprawami. Jeśli używasz świeżego imbiru i kurkumy, wygotuj je przez chwilę w mleku, a następnie wyciągnij. Dodaj oleju kokosowego i po przestygnięciu, rozpuść w płynie miód. Nie dodawaj go do wrzątku, aby nie stracić jego cennych właściwości zdrowotnych.

Nasza rada: Ten napój doskonale sprawdza się jako eliksir na infekcje. Korzystaj z niego, kiedy czujesz, że bierze Cię przeziębienie! Możesz też stosować go profilaktycznie.

Grzane dyniowe piwo

Składniki:

  • 500ml jasnego piwa
  • 2 łyżki miodu
  • Cynamon
  • Goździki
  • Imbir
  • Kurkuma
  • 2 łyżki puree z dyni

Przygotowanie: do wykonania tego napoju potrzebne będzie przygotowane wcześniej puree z dyni. To nic innego jak upieczona, a następnie zmiksowana dynia – jeśli lubisz potrawy na jej bazie, możesz zrobić większą ilość puree i używać przez kilka dni, np. do pumpkin spice latte albo makaronu.

Podgrzej piwo w rondelku, dodaj miód i przyprawy oraz puree z dyni. Delikatnie zamieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Uważaj, aby nie doprowadzić do wrzenia. Pij ciepłe, od razu po przygotowaniu (aby uniknąć rozwarstwienia dyni).

Zimowa korzenna kawa

Składniki:

  • 1 filiżanka kawy (takiej, jak lubisz)
  • 1 łyżeczka miodu
  • Cynamon
  • Goździki
  • Imbir
  • Bita śmietana (opcjonalnie)

Przygotowanie: Zaparz swoją ulubioną kawę, a następnie dodaj do niej przypraw (zalecamy pół łyżeczki każdej). Przelej kawę do kubka i udekoruj bitą śmietaną – na koniec możesz dodatkowo posypać śmietanę cynamonem.

Nasza rada: jeśli przygotowujesz kawę w ekspresie albo kawiarce, spróbuj dodać część przypraw, np. imbir i goździki, bezpośrednio do zmielonej kawy. Uzyskasz w ten sposób inny, ciekawy aromat i gładszą konsystencję.

Znasz którąś z naszych zimowych propozycji? A może masz własne sprawdzone przepisy? Rozgrzewające napoje nie są praco- ani czasochłonne – spróbuj!