Nocna owsianka to dla wielu z nas wciąż mniej oczywisty sposób na śniadanie. Tymczasem okazuje się, że to nie tylko posiłek prosty do przygotowania i pozwalający zaoszczędzić rano sporo cennego czasu, lecz także – prawdziwe źródło pyszności i zdrowia!

Nocna owsianka – dlaczego to dobry pomysł na śniadanie?

Oczywistą rzeczą jest, że nocna owsianka pomaga nam rano oszczędzić czas, wystarczy wyjąć słoiczek z lodówki i dosypać ulubione dodatki, np. owoce. Przyrządzanie śniadania wieczorem poprzedniego dnia pomaga także zbudować zdrową rutynę przedsenną, przygotować się na wyzwania kolejnego dnia i dzięki temu – ograniczyć stres i niepokój towarzyszący nam często przed zasypianiem, zdjąć z barków jeden z wielu obowiązków przyszłego dnia. Nocna owsianka sprawdzi się także w przypadku osób, które nie potrafią zjeść śniadania niedługo po przebudzeniu i ostatecznie pierwszy posiłek przyjmują np. dopiero w porze lunchowej. Tymczasem taką owsiankę można wygodnie spożyć w drodze do pracy czy zaraz po dotarciu do biura (można ją nawet delikatnie podgrzać w mikrofalówce). Nocna owsianka to także doskonały pomysł na zdrowe śniadanie, a dzięki przygotowywania bez presji czasu możemy z łatwością zadbać o odpowiedni skład. Płatki owsiane to wspaniałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, cenny mikroskładników: m.in. magnezu, żelaza czy cynku. Owsianki nocne stanowią bogate źródło białka: same płatki owsiane w 100g zawierają go średnio ok. 13 g, do tego jeszcze inne bogate w białko produkty: mleko, jogurty czy orzechy. Ostateczne właściwości zdrowotne naszej nocnej owsianki zależą od jej składu, ale z pewnością jest to śniadanie, w którym łatwo zmieścić wartościowe produkty: oprócz samych płatków owsianych także m.in. bogate w przeciwutleniacze nasiona chia, polepszające pracę mózgu orzechy (zwłaszcza włoskie), bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe awokado, pełen potasu banan, wspierające koncentrację kakao, wspomagający odporność miód, zawierające duże ilości błonnika i zdrowych cukrów suszone czy świeże owoce.

Nocna owsianka – przepisy

Nocną owsiankę możesz przygotować w słoiczku lub szklanym pojemniczku z pokrywką, najlepiej by było to dość wysokie naczynie.

Ważne! To przygotowywania śniadania wykorzystuj jedynie płatki owsiane zwykłe lub górskie, unikaj gotowych mieszanek owsiankowych, z reguły pełnych cukru!

Nocna owsianka z awokado

Do słoiczka wsyp 5 płaskich łyżek płatków owsianych i zalej je połową szklanki mleka (może być dowolne mleko roślinne) lub wody, dosyp łyżeczkę nasion chia oraz pół łyżeczki kakao i włóż do lodówki. Rano (po wyjęciu owsianki) rozgnieć połowę awokado i wciśnij do niego sok z połowy cytryny, taką masę nałóż na owsiankę. Całość udekoruj świeżymi malinami lub jagodami.

Nocna owsianka migdałowa

Do słoiczka wsyp 5 płaskich łyżek płatków owsianych i zalej je mlekiem migdałowym (3/4 szklanki), wstaw do lodówki. Około 5–6 migdałów obierz ze skórki i upraż na suchej patelni. Pozostaw na noc. Rano rozgnieć widelcem jednego banana, dodaj odrobinę soku z cytryny lub limonki, dosyp półtorej łyżeczki kakao i wymieszaj. Tak powstałą masę przełóż rano na wierzch owsianki i posyp uprażonymi migdałami.

Nocna owsianka z tofu i pistacjami

Do słoiczka wsyp 5 płaskich łyżek płatków owsianych i zalej je połową szklanki mleka (może być roślinne, np. owsiane), dorzuć połowę kostki naturalnego, rozgniecionego tofu. Odstaw słoiczek na noc do lodówki. Posiekaj niewielką garść pistacji i upraż je na patelni. Rano posypiesz nimi owsiankę. Przygotuj też swoje ulubione owoce – tutaj polecamy przede wszystkim słodziutkie maliny (pięknie skomponują się ze słonym posmakiem pistacji) lub wiśnie! Smacznego!