Jesienią i zimą szczególnie warto zadbać o zdrowe odżywianie. Posiłki powinny być bogate w substancje odżywcze zwiększające odporność i pomagające zachować szczupłą sylwetkę. Jajka wydają się być idealne! Zawierają pełnowartościowe białko, obfitują w cenne tłuszcze, substancje mineralne i witaminy.

Jedz jajko na zdrowie

Jajka to skarbnica składników odżywczych i łatwo przyswajalnego przez organizm białka. Bogate są w witaminy A, D, E, K, B2 i B12. Zawierają także sporo cennych składników mineralnych, w tym żelazo, cynk i selen.

  • Jajko jest białkiem wzorcowym, tzn. zawiera wszystkie aminokwasy i to w odpowiednich ilościach, w tym aminokwasy aminokwasy egzogenne (niezbędne), czyli takie, które musimy dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem. Spożycie jednego całego jaja, ze względu na skład i proporcje zawartych w nim aminokwasów, pokrywa 25% dziennego zapotrzebowania człowieka na pełnowartościowe białko. Jest to więc doskonały wybór dla osób odchudzających się.
  • Białko jajka zaleca się również kobietom w ciąży – służy bowiem prawidłowemu wzrostowi i rozwojowi dziecka, a także obniża ryzyko niskiej masy urodzeniowej.
  • Całego jajko (ugotowane na twardo lub miękko) stanowi bardzo sycący posiłek, który zapobiega podjadaniu w ciągu dnia, a co za tym idzie – ułatwia odchudzanie. Pewne badanie wykazało, że osoby, które jedzą jajka na śniadanie, dłużej czują się syci i nie podjadają w ciągu dnia.
  • Jajka są lekkostrawne, z powodzeniem można włączyć je do diety dzieci, a także osób w podeszłym wieku.

Dlaczego warto jeść jajka jesienią i zimą?

W białku jajka znajduje się szereg substancji podnoszących odporność organizmu. Należą do nich między innymi:

  • Lizozym – białko chroniące jaja przed inwazją bakterii (zwłaszcza gram dodatnich, do których należą m.in. gronkowce, paciorkowce)
  • Owotransferyna – działa bakteriostatycznie
  • Cystatyna - hamuje enzymy wirusowe

Dodajmy, że z jajek możemy szybko przygotować wiele wariantów posiłków na ciepło: jajecznicę, omlety, naleśniki, kluseczki „lane” na mleku. Zarówno zwolennicy słodkich, jak i wytrawnych śniadań znajdą coś dla siebie.  

Nasza rada: Jajka są jednym z najzdrowszych pokarmów, dostępne praktycznie w każdym sklepie i przystępne cenowo. Postaraj się sięgać po te od „szczęśliwych kurek”, czyli oznaczone symbolem 1 lub 0.