Niedobory magnezu to problem charakterystyczny zwłaszcza dla społeczeństw żyjących w tzw. wysoko rozwiniętych krajach. Szacunkowo aż 70% Polaków nie spożywa wystarczającej ilości magnezu*, jesteśmy więc narażeni na niedobory. Zbyt mało magnezu może z kolei skutkować nasileniem stresu.

Po co nam magnez?

Magnez należy do makroelementów. Jest niezbędny do prawidłowej kurczliwości mięśni i prawidłowego przewodzenia impulsów nerwowych. Pełni ochronną rolę dla naczyń krwionośnych. Uczestniczy w utrzymaniu właściwego ciśnienia krwi. Stanowi budulec kości i zębów. Aktywuje wiele enzymów. Zwiększa odporność organizmu. Dzienne zapotrzebowanie na magnez wynosi średnio 350-400 mg.

Jeśli organizmowi brakuje magnezu...

Niedobór magnezu jest zjawiskiem powszechnym i powoduje szereg zaburzeń ogólnoustrojowych. Do symptomów niedoboru tego pierwiastka należą m.in.: nieprawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz pogorszenie stanu psychicznego.

Magnez a stres

Podczas silnego stresu, organizm uwalnia kwasy tłuszczowe, które wiążą jony magnezu. Dodatkowo nadmierna sekrecja hormonów stresu: kortykosteroidów, hormonów tarczycy i hormonu natriuretycznego powoduje zwiększoną produkcję moczu i utratę magnezu wraz z moczem. Stan taki doprowadza do zmniejszenia ilości magnezu wewnątrzkomórkowego, spadku tworzenia związków wysokoenergetycznych i zwiększonej pobudliwości komórek.

Mówiąc prościej, magnez reguluje pobudliwość układu nerwowego i hamuje uwalnianie tzw. hormonów stresu, czyli adrenaliny i noradrenaliny. Kiedy w organizmie magnezu brakuje, jesteśmy bardziej podatni na stres i możemy odczuwać go silniej.

Kiedy rośnie zapotrzebowanie na magnez?

Zapotrzebowanie na magnez rośnie u osób:

  • W okresie intensywnego wzrostu,
  • Podejmujących intensywną aktywność fizyczną,
  • Ciąży i karmienia piersią,
  • Narażonych na przewlekły stres,
  • Palących papierosy,
  • Chorujących na niektóre choroby przewlekłe np.: cukrzyca, miażdżyca naczyń, osteoporoza.

Pamiętajmy więc, aby nasza codzienna dieta dostarczała odpowiedniej ilości tego pierwiastka. Duże dawki magnezu zaiwerają:

  • Kakao i gorzka czekolada;
  • Warzywa strączkowe;
  • Brokuły;
  • Owies, jęczmień, proso;
  • Banany, jeżyny, daktyle;
  • Migdały, orzechy.

W okresach zwiększonego zapotrzebowania na ten pierwiastkach, a także wtedy, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na długotrwały stres, warto także pomyśleć o suplementacji.


Źródła:

https://zdrowie.pap.pl/dieta/jakie-bledy-zywieniowe-popelniaja-polacy

*http://www.aaem.pl/Evaluation-of-mineral-and-vitamin-intake-in-the-diet-of-a-sample-of-Polish-population,71689,0,2.html