Powszechnie wiadomo, że jest zdrowa, ale czy wiesz, na co dokładnie pomaga zielona herbata? Jaka jest właściwie różnica między herbatą czarną a zieloną? I czy to prawda, że zielona herbata pomaga na odchudzanie?

Zieloną herbatę uzyskuje się poprzez działanie parą wodną, a następnie suszenie górnych listków krzewu Camellia sinensis. W przeciwieństwie do herbaty czarnej nie jest ona poddawana procesowi fermentacji. Skład herbaty zależy w dużym stopniu od sposobu jej przetwarzania, a także od gatunku, pory roku, wieku rośliny i warunków uprawy. Napar z zielonej herbaty stanowi doskonałe i zdrowe uzupełnienie codziennej diety. Dlaczego?

Z czego wynikają wyjątkowe właściwości zielonej herbaty?

Substancjami aktywnymi odpowiedzialnymi za działanie zielonej herbaty są między innymi polifenole (w tym główny składnik- galusan epigalokatechiny (EGCG)), flawonoidy, kwasy fenolowe, alkaloidy purynowe (kofeina, teobromina), aminokwasy, witamina C, E, B i K oraz jony potasu, glinu i fluoru.

Składniki zielonej herbaty posiadają silne działanie przeciwutleniające (antyoksydacyjne). Polega ono na tym, że związki te unieczynniają wolne rodniki, czyli substancje uszkadzające poszczególne elementy komórek człowieka. Wolne rodniki uważane są za podłoże powstawania nowotworów. Udowodniono, że picie herbaty, zwłaszcza zielonej, sprzyja zmniejszeniu ryzyka wystąpienia nowotworów.

Czy picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych?

Wiele chorób przewlekłych jest wywoływanych przez wolne rodniki np. choroby serca, hipercholesterolemia (wysoki poziom cholesterolu we krwi), niektóre choroby nerek, choroby neurodegeneracyjne (np. choroba Parkinsona) i inne związane ze starzeniem się. Uważa się, że regularne, codzienne picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko ich wystąpienia lub łagodzi ich przebieg.

Odkażające właściwości zielonej herbaty

Składniki zielonej herbaty wykazują działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne, dzięki czemu picie naparu z zielonej herbaty zmniejsza częstość występowania biegunek bakteryjnych. Składniki bakteriobójcze wykazują swoje działanie już w jamie ustnej, skutecznie zmniejszając ilość bakterii odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy zębów. Dlatego aby zachować piękny uśmiech, warto pić zieloną herbatę po posiłku - oczywiście bez cukru.

Zielona herbata sprzyja odchudzaniu

Herbata jest bardzo przyjazna dla osób odchudzających się. Zawarte w niej składniki hamują rozkład spożywanego tłuszczu, przez co mniejsza jego ilość ulega trawieniu i wchłanianiu w przewodzie pokarmowym. Warto pamiętać, że tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem odżywczym naszej diety.

Zielona herbata wspomaga serce

U osób regularnie pijących zieloną herbatę, obserwuje się niższe wartości całkowitego cholesterolu i triglicerydów w surowicy krwi, obniżone wartości tzw. „złego cholesterolu“ czyli LDL oraz zwiększenie ilości „dobrego cholesterolu“ czyli HDL. Zmiany te pozwalają wysnuć wniosek, że picie tego napoju zapobiega miażdżycy naczyń krwionośnych i chorobom sercowo- naczyniowym.

Zielona herbata zalecana chorym na cukrzycę

Picie zielonej herbaty jest szczególnie wskazane u osób chorych na cukrzycę oraz u osób zagrożonych jej wystąpieniem. Udowodniono bowiem, że składniki zawarte w herbacie zwiększają tolerancję glukozy (przyspieszając jej metabolizm).

Nie do przecenienia są właściwości zielonej herbaty. Aż trudno uwierzyć, że jeden napój stanowiąc wartościowy element diety, może zmniejszyć ryzyko wystapienia: miażdżycy naczyń krwionośnych, chorób układu sercowo- naczyniowego, próchnicy, otyłości czy cukrzycy. Może najwyższy czas, aby zastąpić filiżankę kawy zieloną herbatą?