Kiszenie to znany od pokoleń sposób na konserwowanie żywności. Jednak to nie jest jedyny powód, dla którego warto dodać kiszone warzywa do swojej diety. W czasie kiszenia, warzywa zyskują wyrazisty smak, a także stają się witaminową bombą i naturalnym probiotykiem! Jak kiszonki wpływają na zdrowie?

Chociaż na polskich stołach królują kiszone ogórki i kiszona kapusta, to coraz popularniejsze stają się inne warianty kiszonek, np. koreańskie kimchi, kiszone buraki, szparagi, a nawet cytryny! Możliwości jest dużo, dlatego warto próbować różnych wersji kiszonych warzyw, aby odnaleźć swój ulubiony smak. 

Jak odbywa się kiszenie warzyw?

Kiszenie polega na zalaniu warzyw roztworem z soli lub przesypaniem ich solą. Po kilku dniach warzywa pozostawione w szczelnym naczyniu powinny uzyskać odpowiednią kwaśność. Czas kiszenia zależy od rodzaju warzyw i tego, jaki smak chcemy uzyskać. Im dłużej będzie odbywało się kiszenie, tym smak będzie kwaśniejszy.

Dlaczego kiszonki są zdrowe?

Dzięki fermentacji, która zachodzi podczas kiszenia, żywność bogaci się o prozdrowotne bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit i układ odpornościowy. Ponadto w czasie kiszenia podwaja się zawartość witaminy C i B, a także wytwarza się acetylocholina, która jest ważnym neuroprzekaźnikiem wpływającym na prawidłowe funkcjonowanie pracy serca, jelit i mózgu.  

Aby skutecznie wzmocnić odporność organizmu warto sięgnąć po kiszone warzywa, najlepiej domowej roboty. Jeśli decydujemy się na kupienie kiszonek w markecie, warto zwrócić uwagę na to, czy nie były one zalewane octem, ponieważ tylko naturalne kiszenie bez dodatku octu zapewnia wyżej wymienione korzyści prozdrowotne na organizm.

Jak kapusta kiszona działa na przeziębienie?

Kiszona kapusta znana jest jako panaceum na przeziębienie, ze względu na to, że jest bogatym źródłem witaminy C oraz bakterii probiotycznych, które produkują w jelitach serotoninę, witaminy z grupy B, witaminę K oraz enzymy, które pochłaniają chorobotwórcze toksyny. Ponadto, kiszona kapusta ze względu na swój kwaśny smak tworzy środowisko niesprzyjające bakteriom, grzybom i wirusom przeciwdziałając rozwojowi chorobotwórczych patogenów.