Sezon na szparagi trwa zaledwie dwa miesiące i przypada właśnie teraz! Są zdrowe, pyszne, niskokaloryczne i stanowią doskonałe urozmaicenie wiosennego talerza – w końcu czekamy na nie cały rok. Intensywne gotowanie ze szparagami wymaga jednak kreatywności, żeby warzywo szybko nam się nie znudziło. Nie wiesz, jak jeszcze można je wykorzystać w kuchni? 

Jak gotować szparagi?

To podstawa, od której zależy, czy pokochamy to warzywo. Zielonym wystarczy obciąć albo odłamać twarde, łykowate końcówki, a następnie wstawić je do wysokiego garnka z wodą pionowo, tak, aby ich główki gotowały się na parze. Dodaj1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę soli i gotuj przez ok. 3-4 minuty. Mają być miękkie, ale jędrne. Jeśli jesz je prosto z wody, możesz dodać do gotowania odrobinę masła.

Inaczej rzecz ma się z białymi szparagami, które są z natury twardsze i bardziej łykowate, dlatego wymagają nieco większej obróbki. Białe szparagi należy dodatkowo obrać, z góry na dół, z pominięciem główki i gotować ok. 5-7 minut.

Dlaczego warto?

Szparagi są niskokaloryczne, a przy tym bogate w składniki odżywcze. Zawarte w nich substancje fitochemiczne mają działanie przeciwzapalne, mają właściwości moczopędne, dzięki czemu pomagają pozbyć się z organizmu wody i toksyn, a do tego są bogate w witaminę E. Łagodzą wzdęcia i przyspieszają metabolizm, mogą też łagodzić objawy choroby artretycznej i reumatoidalnej, a do tego są polecane w diecie diabetyków ze względu na wysoką zawartość minerałów przy jednoczesnej lekkostrawności i niskim indeksie glikemicznym.

1. Grillowane szparagi z jajkiem sadzonym

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • jajko,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub masło,
  • sól i pieprz.
  • Opcjonalnie: boczek, parmezan.

Przygotowanie: Szparagi umyj, odłam stwardniałe końcówki i ułóż na rozgrzanej patelni grillowej. Posól i popieprz, grillując przez ok. 10 minut. Kiedy staną się miękkie, skrop oliwą i opcjonalnie posyp parmezanem. Jajko usmaż osobno, tak, aby żółtko pozostało płynne. Jeśli używasz boczku, usmaż go na chrupiąco na osobnej patelni i ułóż na talerzu: szparagi, boczek, jajko. Możesz też zawinąć szparagi w boczek i grillować razem.

2. Makaron ze szparagami i wędzonym twarogiem

Składniki:

  • 200 g ulubionego makaronu,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • 1 mała cebula,
  • 100 g twarogu wędzonego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: świeże zioła np. bazylia, pestki dyni.

Przygotowanie: Osobno ugotuj makaron. Na głębokiej patelni zeszklij cebulę, dodaj pokrojone w kawałki szparagi (główki odłóż na bok, odłam też zdrewniałe końcówki). Następnie dolej odrobinę wody i duś cebulkę ze szparagami pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj główki szparagów (będą gotowe szybciej) i przypraw według uznania. Duś przez kolejne 2 minuty. Na koniec dodaj na patelnię makaron i pokruszony wędzony ser twarogowy. Gotowe danie możesz przybrać świeżymi ziołami, np. bazylią i pestkami dyni.

Nasza rada: zamiast sera możesz dodać do makaronu upieczonego w ziołach łososia.

3. Zapiekane szparagi

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka płatków migdałów,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • sól i pieprz, opcjonalnie: ocet balsamiczny.

Przygotowanie: rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Pomidorki umyj i przekrój na pół, a następnie umieść w naczyniu żaroodpornym. Jeśli lubisz, możesz je teraz skropić octem balsamicznym. Na pomidorki połóż surowe szparagi, w całości – pamiętaj tylko, aby odłamać zdrewniałe końcówki! Całość piecz ok. 10 minut – pomidorki mają się rozpadać, a szparagi pozostać miękkie, ale jędrne. Na koniec posyp danie płatkami migdałowymi. Smacznego!

Nasza rada: pomysł na prostą wariację – przyrządź szybki sos beszamelowe i zapiecz szparagi pod nim! Pyszny smak gwarantowany.

4. Zupa-krem z białych szparagów

Składniki:

  • pęczek białych szparagów,
  • 3-4 sztuki ziemniaków,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub masła,
  • 1 litr bulionu,
  • gałka muszkatołowa, sól i pieprz.

Przygotowanie: odetnij zdrewniałe końcówki szparagów, obierz je i pokrój na kawałki. Ziemniak obierz i pokrój w dużą kostkę. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej przez chwilę ziemniaki oraz szparagi, a następnie zalej bulionem – jeśli lubisz gęstsze kremy, bulion powinien tylko przykrywać warzywa. Gotuj przez ok. 15-25 minut, aż składniki będą miękkie. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a na koniec zmiksuj.

5. Sałatka ziemniaczano-szparagowa

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • ok. 8 małych, młodych ziemniaków,
  • pęczek koperku,
  • 3 rzodkiewki,
  • 2 łyżki czerwonej fasoli,
  • sól i pieprz,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 3 łyżeczki musztardy.

Przygotowanie: osobno ugotuj ziemniaki i szparagi. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i wymieszaj w dużej misce, razem z fasolą. Sos: połącz oliwę, musztardę i miód. Dopraw do smaku solą i pieprzem, możesz też użyć dodatkowo parmezanu. Połącz sos z sałatką i całość oprósz koprem.

Nasza rada: do wszystkich powyższych przepisów możesz użyć zielonych lub białych szparagów, według gustu. Pamiętaj tylko o ich odpowiedniej obróbce!