Kuchnia pachnąca świeżymi ziołami to marzenie niejednego kucharza-amatora. Zielone rośliny stanowią piękną ozdobę i pasują do każdego wnętrza. Dodatkowo mogą przynieść nam korzyści zdrowotne, także nie ma nad czym się zastanawiać! Nie potrzebujesz ogródka, aby rozpocząć przygodę z uprawianiem ziół.rza. Wystarczy kawałek miejsca na parapeciealbo kuchennej szafce z dostępem do światła.

Dlaczego warto hodować zioła?

Świeże zioła mają niepowtarzalny smak. Bazylia, tymianek, rozmaryn swoim zapachem zaostrzą apetyt nawet największego niejadka, nadadzą Twoim daniom niepowtarzalnego wyglądu i wzbogacą jego smak, a Ty będziesz mogła poczuć się jak profesjonalny szef kuchni. Ale to nie wszystko. Świeże zioła to bezcenne źródło wielu cennych składników odżywczych. A jeśli pochodzą z naszej własnej uprawy, masz gwarancję, że uprawiane bez sztucznych nawozów nie zawierają żadnych niebezpiecznych substancji.

Najpopularniejsze zioła – jak wpływają na zdrowie?

Bazylia, oregano, mięta, rozmaryn, tymianek – to proste w uprawie zioła, które warto mieć w domu nie tylko ze względu na ich walory smakowe, lecz także z uwagi na korzyści dla zdrowia.   Bazylia: Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, kanapek i zup. Szeroko stosowana w kuchni śródziemnomorskiej. Dobrze komponuje się z pomidorami, oliwą z oliwek, a także słodkościami – np. lodami śmietankowymi lub czekoladowymi.

  • Wpiera pracę układu pokarmowego – wspomaga procesy trawienne i przyswajanie składników odżywczych z pożywienia.
  • Można stosować ją jako środek przeciw niestrawności i wzdęciom.
  • Wspomaga pracę układu nerwowego – cechuje się działaniem antydepresyjnym.
  • Wykazuje skuteczność w walce z bezsennością.
  • Jest znana jako środek łagodzący zbyt wysoką temperaturę ciała.

Oregano: Prawdopodobnie kojarzy Ci się z pizzą – i słusznie. Oregano stanowi popularną przyprawę do pizzy i sosów, dobrze smakuje też przyprawione nim mięso, pieczone warzywa i ryby oraz ser feta.

  • Ma właściwości antygrzybiczne – jest wyjątkowo skuteczne przeciwko grzybom wywołującym drożdżycę.
  • Działa antybakteryjnie, zwalczając wiele niebezpiecznym bakterii, w tym szczepy bakterii E.coli i salmonelli.
  • Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe.
  • Jest skuteczne w profilaktyce chorób wrzodowych żołądka.
  • Działa detoksykującą i rozkurczowo, dzięki czemu sprawdza się przy kłopotach żołądkowych.

Mięta: To orzeźwiający dodatek, który nadaje potrawom lekkości. Chętnie sięgamy po nią zwłaszcza latem. Niezastąpiony składnik domowej lemoniady, świetnie smakuje w połączeniu z orzechami i jabłkiem, a także roślinami strączkowymi – np. jako dodatek do zupy z groszku.

  • Znana jako antidotum na kłopoty żołądkowe – łagodzi mdłości i wzdęcia, reguluje pracę układu trawiennego.
  • Reguluje pracę wątroby.
  • Korzystnie wpływa na kondycję dróg oddechowych.
  • Jest cennym źródłem witaminy C.

Rozmaryn: Rozpoznajemy go po mocnym, korzennym zapachu i delikatnej gorzkości. Najczęściej przyprawia się nim drób i ryby, dobrze smakuje z ryżem, warzywami oraz w zupach.

  • Ma pozytywny wpływ na pamięć oraz koncentrację.
  • Łagodzi migreny i silne bóle głowy.
  • Posiada właściwości przeciwzapalne.
  • Przeciwdziała cukrzycy, podnosząc poziom insuliny i obniżając poziom glukozy we krwi.

Tymianek: Jego lekko pikantny smak tworzy interesujące połączenia z owocami – sprawdzi się jako oryginalny dodatek do słodkiego deseru. W bardziej konwencjonalnym wydaniu towarzyszy zwykle wołowinie i wieprzowinie.

  • Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i rozgrzewające – znany jako naturalny środek leczniczy przy kłopotach z drogami moczowymi oraz pęcherzem.
  • Bogaty w witaminę C, A i K.
  • Działa rozkurczowo.
  • Stymuluje układ odpornościowy.
  • Stosowany zewnętrznie, dobrze radzi sobie z trądzikiem.

Jak zacząć uprawiać zioła?

Zastanów się, których ziół używasz najczęściej. Nie musisz od razu szaleć z ilością sadzonek – zacznij od wysiania 3-4 ulubionych ziół. Wygospodaruj trochę miejsca, w którym rośliny będą miały dostęp do światła słonecznego. Nasiona kupisz w lokalnym sklepie ogrodniczym albo w supermarkecie. Zioła możesz wysiać np. w wypełnionych ziemią kubeczkach po jogurtach. Do każdego z nich wsyp kilka nasion i delikatnie przysyp je ziemią.   Popularne zioła nie są trudne w utrzymaniu – wystarczy pamiętać, aby regularnie je podlewać!