Słyszałaś na pewno, że zielona herbata jest bardzo zdrowa. I dlatego po nią sięgasz. Ale czy potrafisz wymienić jej cudowne właściwości? Poznaj 12 korzyści, które przyniesie Ci picie tego naparu.

Zielona herbata zaliczana jest do super żywności. Jest jedyną herbatą, której się nie fermentuje. Bezpośrednio po zbiorze jest ogrzewana, co zapobiega temu procesowi. Dzięki temu zachowuje wszystkie naturalne substancje i funkcje korzystne dla naszego zdrowia.

Dlaczego zielona herbata jest taka zdrowa?

Zawarte w liściach substancje pozytywnie wpływają na zdrowie i dobre samopoczucie. Oto 12 powodów, dla których warto regularnie ją pić:

  1. Regularnie pita zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, wątroby i różnych nowotworów.
  2. Ekstrakt z zielonej herbaty zawiera polifenole (przeciwutleniacze), które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników powstających w wyniku niezdrowego stylu życia, stresu czy dużego wysiłku (np. intensywnych ćwiczeń na siłowni).
  3. Kubek zielonej herbaty zawiera wiele flawonoidów, które zapobiegają chorobom układu krążenia oraz korzystnie wpływają na wchłanianie witaminy C.
  4. Zielona herbata zawiera również bardzo mocny przeciwutleniacz – galusan epigallokatechiny (EGCG). Jest on setki razy silniejszy niż znana wszystkim witamina C i do 25 razy silniejszy od witaminy E. Może również przyczyniać się do zapobiegania próchnicy.
  5. W jednej filiżance zielonej herbaty znajduje się również do 80 mg kofeiny. Dodaje ona energii i wzmacnia aktywność fizyczną.
  6. Dzięki zawartości witamin z grupy B zielona herbata korzystnie wpływa na zdolności umysłowe, wzmacnia system nerwowy, zapobiega zmęczeniu.
  7. Zawiera również chrom, magnez, selen i cynk.
  8. Tanina zawarta w tej herbacie pomaga przy biegunce.
  9. Przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, pobudza przemianę materii i pomaga w utracie wagi.
  10. Pomaga również w obniżaniu poziomu cholesterolu. Pewne badanie wykazało, że wypijanie 10 filiżanek zielonej herbaty dziennie może doprowadzić do obniżenia zbyt wysokiego poziomu cholesterolu.
  11. Japońskie badania wykazały, że ludzie, którzy regularnie spożywają duże ilości zielonej herbaty, żyją 4,5 roku dłużej niż pozostali.
  12. Ze względu na katechinę zielona herbata może pomóc w zapobieganiu jaskrze i innym chorobom oczu.

Jak prawidłowo przygotować zieloną herbatę?

Liście zielonej herbaty zalane wrzątkiem tracą swoje cenne właściwości lecznicze. W zależności od gatunku powinno się ją parzyć w wodzie o temperaturze pomiędzy 60 a 90 stopni Celsjusza. Czas parzenia zielonej herbaty ma również znaczenie.

  • Krótkie parzenie (3 do 5 minut) sprawi, że uzyskamy napar o właściwościach pobudzających i orzeźwiających.
  • Dłuższe parzenie da nam napar o właściwościach uspokajających.

Nasza rada: Wybieraj herbatę liściastą, nie w torebkach ekspresowych. Poczujesz różnicę w smaku! Parz ją nawet 3-krotnie. Każde kolejne parzenie dostarczy organizmowi innych składników odżywczych. Mało tego, to właśnie drugi napar z tych samych liści jest bardziej ceniony od tego pierwszego!