Truskawki, jagody, maliny, poziomki… z czym Ci się kojarzą? Owoce jagodowe przywołują na myśl lato. Kiedy robi się ciepło, są łatwo dostępne i możemy cieszyć się ich dużą różnorodnością. Korzystajmy i jedzmy je każdego dnia. Są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe.

Owoce jagodowe

Najpopularniejszymi owocami wchodzącymi w skład grupy owoców jagodowych są truskawki, jagody i maliny. Należą do nich także porzeczki, jeżyny, winogrona, agrest, żurawina, poziomki. Łączy je podobieństwo kształtu, intensywna barwa, a także bogactwo składników odżywczych. Wszystkie są też niskokaloryczne i zawierają stosunkowo niewiele cukru, można więc bez obawy włączyć je do codziennej diety.

Dlaczego warto jeść owoce jagodowe?

Czy zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego borówki i jeżyny barwią nasz język i usta, a truskawka zostawia na ubraniach trudne do usunięcia, intensywnie czerwone plamy? Naturalne barwniki znajdujące się w owocach jagodowych mogą nieco uprzykrzyć nam życie, ale to one właśnie są bardzo cenne dla naszego organizmu. Zawierają antyoksydanty i bogate są w witaminę A oraz C. Pozytywnie wpływają więc na pracę układu odpornościowego i kondycję oczu, słyną z właściwości antyseptycznych i przeciwzapalnych.

Truskawki: pojawiają się na straganach jako pierwsze, zwiastując nadejście lata. Zawierają wyjątkowo dużo witaminy C i mało cukru. Mają właściwości antybakteryjne, a ponadto są skuteczne w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, takich jak nowotwory, nadciśnienie, miażdżyca czy zawał serca. Poza tym są naprawdę niskokaloryczne! Uwaga! Mogą uczulać.

Maliny: w ich skład wchodzi duża ilość błonnika pokarmowego, odpowiedzialnego za stymulację pracy jelit oraz uczucie nasycenia. Zawierają potas, który korzystnie wpływa na pracę układu krążenia. Jak wszystkie owoce jagodowe, bogate są w antyoksydanty – w tym kwas elagowy, którego zdolność zapobiegania zmianom nowotworowym została potwierdzona naukowo. Maliny są też sprawdzonym domowym remedium na przeziębienie – działają przeciwzapalnie, napotnie oraz przeciwgorączkowo.

Jagody: znane jako borówki czernice, w apteczce naszej babci służyły jako lek na zatrucie. Zawarte w nich antocyjany odpowiadają za intensywnie fioletową barwę owoców, a dodatkowo skutecznie obniżają poziom cukru we krwi oraz cholesterolu. Są skuteczne w prewencji chorób cywilizacyjnych, zwłaszcza cukrzycy i otyłości. Antocyjany korzystnie wpływają też na pamięć, a także poprawiają kondycję oczu, poprawiając mikrokrążenie w gałce ocznej.

Kulinarne pomysły na lato

Owoce jagodowe doskonale smakują samodzielnie. Można także dodać je do lekkiego deseru lub posiłków. Oto kilka propozycji.

Po pierwsze – koktajle! Truskawki, jagody czy maliny stanowią doskonałą bazę owocowych koktajli. Możemy mieszać je ze sobą w dowolnych proporcjach i eksperymentować ze smakami. Dodajmy do nich jogurt, kefir lub maślankę. Słodszy smak uzyskamy, miksując z nimi banana lub dodając nieco miodu, a jeśli to właśnie słodycz chcemy przełamać – kropla soku z cytryny i świeża mięta nadadzą napojowi orzeźwiający charakter.

Po drugie – smoothies! Owoce jagodowe można także dodać do bardzo zdrowych warzywno-owocowych smoothies. Wystarczy wrzucić do blendera liście jarmużu lub szpinaku, banana oraz garść owoców jagodowych, dolać wody i zmiksować!

Po trzecie – sałatki! Truskawki być może nie kojarzą nam się w pierwszej chwili z obiadem, niemniej doskonale sprawdzą się jako składnik sałatki. Szczególnie podczas upałów, gdy nie chce nam się jeść, te soczyste owoce jagodowe zapewnią nam odpowiednią ilość substancji odżywczych.

Nasza rada: Truskawki doskonale komponują się z serem typu camembert, a maliny i jagody świetnie smakują z kozim serem i orzechami. Lekko gorzka rukola dobrze przełamie słodycz owoców, a jeśli preferujesz pikantne dania, sałatkę z owocami możesz skropić kroplą sosu tabasco lub posypać świeżą papryczką chilli.

Po czwarte – wypieki! Jeśli do porannej kawy lubisz sięgnąć po coś słodkiego, to rozwiązanie dla Ciebie. Pełnoziarnista mąka, mleko, jajka, nieco masła i świeże owoce jagodowe – to wszystko, czego potrzebujesz, aby upiec pyszne i lekkie babeczki lub słodki chlebek. Eksperymentuj z owocami, możesz też wykorzystać różne rodzaje mąki i mleka. Zwykłe masło możesz zastąpić orzechowym, a gotowy wypiek posmarować naturalnym jogurtem. Sezon na owoce jagodowe już trwa! Warto więc po nie sięgać i cieszyć się latem, zastępując niezdrowe przekąski słodkimi malinami i jagodami.