Co jeść, kiedy boli głowa? Niedobory minerałowe mogą nasilać ataki migreny
Co jeść, kiedy boli głowa? Niedobory minerałowe mogą nasilać ataki migreny
Świdrujący ból, który nasila się przy każdym ruchu ciała, do tego światłowstręt i nudności… Objawy migreny trudno pomylić z czymkolwiek innym. Wiadomo, że napadom migreny sprzyja odwodnienie, ale okazuje się, że ważnym czynnikiem jest też dieta – zwłaszcza kilka konkretnych minerałów.
Czy migrena to choroba?
Migrena lub migrenowe bóle głowy to stan chorobowy, określający pierwotne bóle głowy – czyli takie, których przyczyna nie leży w innych schorzeniach pacjenta. Szacuje się, że z napadami migreny zmaga się nawet 15% społeczeństwa i problem ten dotyczy głównie kobiet.
Migrena pozostaje niestety chorobą nieuleczalną. To ważne, aby w przypadku jej występowania skonsultować się z lekarzem, aby wykluczyć choroby współistniejące oraz dobrać odpowiednią farmakologię.
Do objawów migreny należą:
- silny, pulsujący ból głowy, który nasila się przy poruszeniu,
- ból nad prawym lub lewym oczodołem (migrena oczna),
- zaburzenia widzenia i światłowstręt, często poprzedzające napad bólu (tzw. migrena z aurą).
Skąd się bierze migrena?
To pytanie, nad którym naukowcy łamią sobie głowę od lat. Generalnie uważa się, że migrena ma podłoże wieloczynnikowe. Winne mogą być zarówno geny, jak i czynniki środowiskowe.
Wyróżnia się także wyzwalacze bólów migrenowych, których lepiej unikać, jeśli masz tendencję do migren. Oczywiście, o ile to możliwe. Na niektóre z nich, takie jak zmiany hormonalne (powodują tzw. migrenę menstruacyjną) albo zmiany pogody nie mamy wpływu. Są jednak i takie, które możemy starać się minimalizować: silny stres i okres odprężenia po stresie, zmiany rytmu snu, silne zapachy (np. detergentów albo perfum).
Czy migrena wynika z niezdrowej diety?
Wiadomo, że niektóre czynniki sprzyjające bólom głowy są związane z niezdrowym stylem odżywiania. Należą do nich odwodnienie, pozostawanie na czczo lub niedojadanie (dlatego migrena często zdarza się podczas odchudzania) oraz spożywanie alkoholu (zwłaszcza czerwonego wina), nawet w niewielkich ilościach.
Dodatkowym czynnikiem, który sprzyja migrenom jest masa ciała. Zarówno otyłość, jak i niedowaga zwiększają ryzyko wystąpienia i częstotliwość bólów migrenowych. Prawdopodobnie wynika to z idącego w parze z nieprawidłowym BMI zwiększonego poziomu stresu oksydacyjnego, który jest bezpośrednią przyczyną migren.
Co możesz dla siebie zrobić? Zadbaj o dietę!
Regularne nawodnienie i zdrowe, zróżnicowane posiłki w równych odstępach czasowych to podstawa.
Najnowsze badania sugerują też, że częstsze migreny mają związek z niedoborami niektórych minerałów. Zasada ta częściej dotyczy kobiet niż mężczyzn – chodzi przede wszystkim o wapń i magnez. Znajdziesz je w warzywach zielonolistnych (szpinak, jarmuż, sałata, rukola, roszponka, cykoria, natka pietruszki, koperek, bazylia, oregano), produktach mlecznych i sojowych i w tofu.
Dlatego przy pierwszych objawach bólu warto sięgnąć po szklankę wody, a jeszcze lepiej – napój elektrolitowy, wzbogacony o magnez. To szybki sposób na przywrócenie równowagi wodno-elektrolitowej w organizmie i nawodnienie.

Zapytaj naszych ekspertów
Masz dodatkowe pytania dotyczące naszych produktów? Chcesz wiedzieć, co zrobić aby poprawić swoje zdrowie i czuć się lepiej? Napisz do nas na info@pharmasis.pl. Nasi eksperci chętnie odpowiedzą!
-
Nasi konsultanci
+48 22 290 59 04
Przy zamówieniu pow. 150 zł
DOSTAWA GRATIS
- @