Bez niej wielkanocne śniadanie nie istnieje, jest kolorowa, wymaga sporo krojenia, a przy tym w każdym domu robi się ją nieco inaczej. Wiesz już o czym mowa? Oczywiście o sałatce jarzynowej! Żeby nieco urozmaicić wielkanocny stół i dogodzić każdemu, przygotowaliśmy przepisy na jej cztery wersje.

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 seler,
  • 2 ziemniaki,
  • 3 jajka,
  • 1 jabłko,
  • 2 ogórki kiszone,
  • ½ cebuli,
  • 1 łyżka musztardy,
  • tyle łyżek majonezu, na ile masz ochotę (ok. 3-4),
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki do smaku i dekoracji.

Przygotowanie: Oczyść i ugotuj wszystkie warzywa oraz jajka (na twardo). Odcedź je i pozostaw do ostudzenia. Wszystkie warzywa, poza cebulą i kiszonym ogórkiem, oraz jabłko pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj w piórka albo tak drobno, jak lubisz. Wymieszaj wszystkie składniki z majonezem i musztardą, dopraw solą oraz pieprzem oraz przyozdób natką pietruszki. Klasyka!

Nasza rada: proporcje są po to, żeby je zmieniać! Jeśli jesteś miłośnikiem pietruszki albo nie przepadasz za kiszonym ogórkiem – wiesz, co robić.

Sałatka jarzynowa w wersji FIT

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • ½ selera,
  • 3 jajka,
  • 1 jabłko,
  • 2 ogórki kiszone,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka musztardy,
  • majonez z kalafiora: 1 kalafior, sól czarna, płatki drożdżowe, pieprz.

Przygotowanie: jedyną wariacją jest tu brak ziemniaków oraz groszku i szalony majonez – z kalafiora. Aby przygotować majonez z kalafiora, zacznij od ugotowania go do miękkości i odcedzenia. Następnie zblenduj kalafior na gładko i dopraw czarną solą oraz pieprzem. Do takiego sosu możesz dodać łyżkę musztardy i miodu, jeśli jest to potrzebne.

Nasza rada: jeśli nie chcesz ryzykować, zamiast majonezu z kalafiora możesz sięgnąć po majonez dietetyczny albo wymieszać majonez na pół z jogurtem naturalnym.

Sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej

Składniki (na majonez):

  • ½ szklanki mleka sojowego,
  • ok. ½ szklanki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżka octu octu (ryżowy lub jabłkowy),
  • czarna sól, płatki drożdżowe, miód, pieprz do smaku.

Przygotowanie: jedyne, co musisz zrobić w tej wariacji to rezygnacja z jajek. Chodzi więc głównie o zastąpienie majonezu. Możesz użyć majonezu z kalafiora z powyższego przepisu, kupić gotowy majonez wegański. Alternatywny prosty do wykonania majonez wegański przygotujesz tak: mleko i ocet połącz w odpowiednim naczyniu i zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj pozostałe składniki – na samym końcu dodaj olej i lej go powolnym strumieniem. Miksuj wszystko przez kilka minut, do odpowiedniej konsystencji. Dopraw do smaku.

Sałatka jarzynowa po śląsku, czyli szałot

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
  • 3 jajka,
  • 1 seler,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 ogórek kiszony,
  • 100 g szynki (opcjonalnie),
  • 1 cebula,
  • ok. 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: ugotuj wszystkie warzywa (poza kiszonym ogórkiem i cebulą). Pokrój w kostkę wszystkie składniki, poza ziemniakami. Ziemniaki potraktuj tłuczkiem albo widelcem – mają być lekko rozgniecione. Zmieszaj wszystkie składniki, dołóż majonez i przypraw do smaku.