Pomysły na dania z bobu – 3 łatwe przepisy
Pomysły na dania z bobu – 3 łatwe przepisy
Sezon na bób trwa w najlepsze! A jak wiadomo, najzdrowiej jest jeść owoce i warzywa sezonowo! Do tego bób – poza wybornym smakiem – ma nam wiele do zaoferowania: jest bogaty w błonnik, białko, magnez i żelazo, a do tego cechuje się niską kalorycznością i niewielką zawartością tłuszczu. To wszystko czyni z niego m.in. idealny produkt w diecie odchudzającej. Możesz go zajadać solo lub stworzyć smakowitą potrawę. Poznaj nasze 3 ulubione przepisy na bób!
Przepis na bób 1: Bób na paście z fety
Składniki:
- ok. pół kg świeżego bobu
- szczypta soli
- szczypta cukru
- ser feta (1 opakowanie)
- 3 łyżki śmietany
- sól i pieprz do doprawienia
Opcjonalnie: kilka suszonych pomidorów, oliwa.
Przygotowanie:
Bób dokładnie myjemy, wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy szczyptę cukru i soli. Gotujemy ok. 12 minut. WAŻNE: nie musisz obierać bobu! W tym czasie do miski wrzucamy fetę i śmietanę, blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli lubicie, z fetą możecie też zblendować garść suszonych pomidorów. Można także dolać odrobinę oliwy dla polepszenia konsystencji. Ugotowany bób odcedzamy, na kromki ulubionego pieczywa nakładamy pierzynkę z fety i obficie posypujemy ugotowanym bobem. Zajadamy i mówimy „mniam”! Pierwsze danie z bobem gotowe!
Przepis na bób 2: Hummus z bobu
Składniki:
- ok. ½ kg obranego i ugotowanego bobu
- ok. 400 g gotowanej ciecierzycy w puszcze lub słoiku (po odsączeniu)
- 3–4 ząbki czosnku
- 3–4 łyżki oliwy
- 3–4 łyżki soku z cytryny
- ok. pół szklanki zimnej wody
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Opcjonalnie: sezam.
Przygotowanie:
Do naczynia blendera (lub do miski) wsypujemy ugotowany bób i ciecierzycę, dorzucamy obrane ząbki czosnku. Blendujemy na lekko grudkowatą masę. Następnie dolewamy wodę, sok z cytryny, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie blendujemy i… gotowe! Hummus z bobu możesz zajadać na kanapkach, do kaszy, sałatek, jako dip do warzyw pokrojonych w słupki! Smacznego!
Przepis na bób 3: Pesto z bobu
Składniki:
- ok. 250g ugotowanego bobu
- garść listków świeżej mięty
- 1 łyżka soku z cytryny
- oliwa z oliwek i woda dla konsystencji
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bób, miętę, sok z cytryny oraz pieprz i sól blendujemy na lekko grudkowatą masę (lepiej miksować na wyższych obrotach, lecz krócej). Jeśli to konieczne, dodajemy odrobinę wody i oliwy dla uzyskania ulubionej konsystencji. Wybornie smakuje z makaronem i nie ukrywamy, że to nasza ulubiona potrawa z bobem!

Zapytaj naszych ekspertów
Masz dodatkowe pytania dotyczące naszych produktów? Chcesz wiedzieć, co zrobić aby poprawić swoje zdrowie i czuć się lepiej? Napisz do nas na info@pharmasis.pl. Nasi eksperci chętnie odpowiedzą!
-
Nasi konsultanci
+48 22 290 59 04
Przy zamówieniu pow. 150 zł
DOSTAWA GRATIS
- @