Czy Tobie też rabarbar kojarzy się głównie z kompotem? Tymczasem okazuje się, że wyśmienicie smakuje nie tylko w deserach, lecz także w wytrawnych daniach. Świetnie nadaje się do picia, ale też… jako dodatek do grilla! Sprawdź, co można zrobić z rabarbarem w kuchni i znajdź swój ulubiony przepis, póki trwa sezon.

Rabarbar to warzywo!

Mimo że zwykło się jadać go na słodko, rabarbar wcale nie jest owocem, ale warzywem. Sezon na niego trwa od kwietnia do końca czerwca. Jest charakterystycznie kwaśny w smaku, bogaty w witaminę A oraz z grupy B i kwas foliowy, a przy tym niskokaloryczny. W 100g rabarbaru znajduje się tylko 21 kcal, ale uwaga! Ilość ta drastycznie wzrasta, kiedy zasypiemy go cukrem. Aby nieco odczarować to wiosenne warzywo, proponujemy 5 przepisów na rabarbar alternatywnych wobec tradycyjnego kompotu. Który wypróbujesz?

Owsianka

Składniki (na 1 porcję):

  • 50g płatków owsianych,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 małe łodygi rabarbaru,
  • 1 łyżka miodu,
  • ½ banana,
  • garść malin i borówek,
  • płatki migdałów.

Przygotowanie: płatki owsiane zalej zimną wodą (wlej tyle, ile lubisz, np. 5 łyżek – do pożądanej konsystencji). Dolej mleko i całość zagotuj do miękkości. Następnie dodaj rozgniecionego banana i całość wymieszaj. Łodygi rabarbaru potnij na małe paski i zagotuj osobno w wodzie z dodatkiem miodu, przez ok. 10 minut – do miękkości. Gotową owsiankę ozdób rabarbarem, świeżymi owocami jagodowymi oraz płatkami migdałowymi. Smacznego!

Sos do mięsa lub tofu z grilla

Składniki:

  • 4-6 łodyg rabarbaru,
  • 3 łyżki miodu,
  • 5 łyżek octu balsamicznego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: rabarbar pokrój na małe kawałki i zagotuj w małym garnku razem z miodem, solą i pieprzem – do miękkości. Na koniec dodaj ocet balsamiczny i zostaw na ogniu jeszcze przez ok. 2 minuty. Tak przygotowany sos świetnie smakuje z grillowanymi stekami, bakłażanami albo tofu. Oryginalny dodatek na każdą imprezę z grillem!

Rabarbarowy sos do ryb

Składniki:

  • 1 szklanka bulionu mięsnego lub warzywnego,
  • ½ szklanki soku z rabarbaru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • dodatkowo: świeża nać pietruszki.

Przygotowanie: do podgrzanego bulionu dolej powoli sok z rabarbaru, mieszając. Warto dostosować jego ilość do smaku – w zależności od preferencji, sos wyjdzie bardziej lub mniej kwaśny. Dopraw solą i pieprzem i całość zagotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż do redukcji i uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec dodaj świeżą nać pietruszki. Ten sos świetnie komponuje się z rybami, np. delikatnym dorszem lub łososiem.

Na surowo

  • tyle rabarbaru, na ile masz ochotę,
  • ulubiony dip: np. jogurt naturalny (może być dosłodzony odrobiną cukru lub miodu) albo masło orzechowe.

Przygotowanie: pamiętaj, aby surowy rabarbar dokładnie umyć. Następnie pokrój go w wąskie paski – tak, aby jedzenie go było wygodne. Zamiast zanurzać końcówkę rabarbaru w cukrze, proponujemy zdrowszą alternatywę w postaci gotowego dipu – np. jogurtu lub masła orzechowego.

Crumble z rabarbarem

Składniki:

  • ok. 8 łodyg rabarbaru,
  • 1-2 łyżki cukru,
  • 4 łyżki mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki miodu.

Przygotowanie: pokrój rabarbar drobno i podduś go w małym rondelku z odrobiną cukru. Następnie przestudź i przełóż do naczynia żaroodpornego. Z masła, mąki i miodu zagnieć kruszonkę – najlepiej, aby ciasto miało czas odpocząć w lodówce przez około 30 minut. Następnie rozdrobnioną w palcach kruszonką posyp rabarbar i zapiecz całość w piekarniku przez około 20 minut, w temperaturze 180 stopni. Sprawdzi się jako deser lub śniadanie. Takie crumble dobrze smakuje też podane z łyżką jogurtu naturalnego.