Dania z ciecierzycą – 3 proste przepisy
Dania z ciecierzycą – 3 proste przepisy
Ciecierzyca jest popularna zwłaszcza wśród osób stosujących dietę wegetariańską lub wegańską. I nic dziwnego, jest bowiem niezwykle bogatym źródłem biała. A do tego zawiera m.in. dużo żelaza potasu, wapnia, błonnika oraz witamin z grupy B. Warto włączyć ją do swojej diety, także tej włączającej mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Jak najlepiej jeść ciecierzycę? Oto 3 pomysły na proste dania z ciecierzycą.
1. Potrawka z ciecierzycy
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka curry
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- ½ łyżeczki mielonej papryki wędzonej
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonego chili
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 400g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki lub słoika)
- 1 średnia cukinia
- 1/2 średniego brokułu
- 1 puszka mleka kokosowego (ok. 400g)
- ryż lub dowolna kasza do serwowania
Wykonanie:
Na patelni garnkowej rozgrzewamy oliwę i dodajemy wszystkie przyprawy z początku powyższej listy: curry, kurkumę, paprykę słodką, paprykę wędzoną, cynamon, chili, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, tworząc w ten sposób aromatyczną pastę. Następnie wrzucamy odsączoną, przepłukaną ciecierzycę i mieszamy. Wlewamy całe mleko kokosowe. W międzyczasie myjemy pozostałe warzywa, cukinię kroimy w drobną kostkę (nie ma potrzeby jej obierać), brokuł dzielimy na drobne różyczki. Cukinie i brokuł wrzucamy na patelnię. Wszystko intensywnie mieszamy, następnie gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15-20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. To danie z ciecierzycy możemy jeść z ryżem, dowolną kaszą czy po prostu z pieczywem.
2. Zupa krem z ciecierzycy
Składniki:
- 400g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki lub słoika)
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 średnia pietruszka
- 1 średniej wielkości ziemniak
- ok. 1 l bulionu z warzyw
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Na dnie garnka rozgrzewamy olej lub oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną cebulkę. Smażymy aż do zarumienienia. Obieramy i kroimy ziemniaka oraz pietruszkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy odsączoną ciecierzycę. Mieszamy dokładnie i zalewamy warzywnym bulionem. Doprawiamy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut (aż do zmięknięcia warzyw). Zupę odstawiamy do ostygnięcia, a następnie blendujemy na gładki krem. To danie z ciecierzycy lubi dodatki: pieczone pomidorki koktajlowe, prażone pestki dyni, prażony sezam, kolendrę lub pietruszkę, płatki czili, płatki drożdżowe nieaktywne i inne. Smacznego!
3. Pasta z ciecierzycy i bobu
Składniki:
- 200g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki lub słoika)
- ok. 200–250g mrożonego bobu (w sezonie na bób najlepiej oczywiście użyć świeżego)
- 1 łyżka oliwy
- garść świeżych listków mięty
- sok z 1 cytryny (lub limonki)
- sól i pieprz
Wykonanie:
Bób wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy około 8–10 minut. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Ciecierzycę odsączamy na sitku i delikatnie przepłukujemy. Ciecierzycę, bób i pozostałe składniki wrzucamy do naczynia blendera i rozdrabniamy na gładką masę. W razie konieczności dolewamy odrobinę przegotowanej wody i ponownie krótko blendujemy. Taką pastę możesz jeść na kanapkach, z jajkami, a nawet z makaronem jako pesto.
Które z naszych dań z ciecierzycy najbardziej przypadło Ci do gustu?

Zapytaj naszych ekspertów
Masz dodatkowe pytania dotyczące naszych produktów? Chcesz wiedzieć, co zrobić aby poprawić swoje zdrowie i czuć się lepiej? Napisz do nas na info@pharmasis.pl. Nasi eksperci chętnie odpowiedzą!
-
Nasi konsultanci
+48 22 290 59 04
Przy zamówieniu pow. 150 zł
DOSTAWA GRATIS
- @