Temperatura za oknem sięga zenitu, a to oznacza, że sezon na chłodniki w pełni! Jeśli znudził Ci się już klasyczny chłodnik litewski, mamy dla Ciebie kilka zdrowych propozycji na szybkie i łatwe chłodniki – nie tylko na czerwono!

Witaminowa bomba na letni obiad

Latem, kiedy wysokie temperatury sprawiają, że tracimy apetyt, utrzymanie zdrowej diety może być jeszcze trudniejsze. Ponieważ nie czujemy łaknienia, częściej objadamy się na noc, częściej wybieramy też gotowe produkty i fast-foody, żeby nie musieć stać przy rozgrzanej kuchence.

Na szczęście na ratunek przybywa chłodnik! To idealna potrawa na wakacyjne miesiące – jemy ją na zimno, w dodatku opiera się na świeżych warzywach i owocach, dzięki czemu dostarcza potrzebnych witamin i minerałów. Taką zupę łatwo przyrządzić, a w lodówce może postać kilka dni.

Przekonani? Wiemy, że nie można przez całe lato zajadać klasycznego chłodnika litewskiego, dlatego przychodzimy z pomocą.

Chłodnik ogórkowy

Jest mocno odświeżający, ale klasyczny w smaku. Idealny dla fanów klasycznej polskiej kuchni i klasycznej polskiej ogórkowej.

Składniki:

  • 4 ogórki gruntowe lub 2 szklarniowe,

  • 200 ml jogurtu naturalnego,

  • 1 litr kefiru,

  • pęczek koperku

  • ząbek czosnku,

  • 5-6 rzodkiewek,

  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Ogórki oraz rzodkiewki pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Dodaj do warzyw przeciśnięty przez praskę czosnek, posól i popieprz. Wymieszaj maślankę i jogurt, połącz z warzywami. Tak przygotowaną zupę odstaw na kilka godzin do lodówki. Podawaj z ugotowanym jajkiem i młodymi ziemniakami.

Nasza rada: jeśli nie przepadasz za kefirem, możesz użyć maślanki albo nawet wyłącznie jogurtu. Zupa zmieni wtedy nieco swoją konsystencję – jedz jak lubisz!

Chłodnik z awokado

Ze względu na wysoką zawartość zdrowych tłuszczów w awokado, ta opcja jest bardzo sycąca. Przypadnie do gustu miłośnikom ostrych potraw, chociaż można też wykonać go w wersji łagodnej.

Składniki:

  • 1 awokado,

  • 2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy,

  • 200 g jogurtu naturalnego,

  • sok z połowy limonki,

  • łyżka oliwy,

  • zielona papryczka chilli lub jalapegno,

  • kilka plastrów sera feta,

  • świeża kolendra lub mięta.

Przygotowanie: Ogórka wraz z obranym i pozbawionym pestki awokado, oliwą, jogurtem greckim i sokiem z limonki oraz garścią ziół zblendować na gładki krem. Do odpowiedniej konsystencji można dolać zimnej wody albo użyć kostek lodu, aby zupę szybciej schłodzić. Podawać z posiekaną fetą oraz opcjonalnie z posiekaną papryczką chilli lub jalapegno.

Chłodnik pomidorowy, czyli gazpacho

To specjalność Hiszpanów, w smaku przypominający klasyczną pomidorową – tylko w wersji odświeżającej. Kluczem do sukcesu są tutaj dobrej jakości, dojrzałe pomidory. Powinny być świeże, nie z puszki.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów,

  • czerwona cebula,

  • 1 czerwona papryka,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 2 łyżki oliwy,

  • sok z połowy limonki,

  • 250 ml bulionu,

  • sól i pieprz,

  • świeża mięta.

Przygotowanie: pomidory obrać ze skórki, następnie paprykę, ogórka i cebulę pokroić w drobną kostkę. W zależności od preferencji wszystkie warzywa można drobno pokroić i wymieszać lub zblendować na gładką masę, według preferencji. Całość wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą i bulionem (chłodnym!) i doprawić do smaku. Zupa powinna się „przegryźć” przez kilka godzin w lodówce.

Chłodnik z czereśni

Dobrze czytasz, zupa z owoców, w dodatku na słono. Smakuje wytrawnie i kwaśno. Dzieci raczej za nią nie szaleją, ale warto dać jej szansę. Może z kulinarnej fantazji przerodzi się w obowiązkową pozycję wakacyjnego menu.

Składniki:

  • pół kilo pomidorów,

  • 250 g czereśni,

  • 2 łyżki oliwy,

  • sól do smaku,

  • kilka plastrów sera feta,

  • ocet balsamiczny,

  • pestki dyni do dekoracji.

Przygotowanie: pomidory obrać ze skórki, z czereśni usunąć pestki. Zmiksować na gładką masę razem z oliwą i solą oraz kilkoma kroplami octu balsamicznego. Odstawić do lodówki do schłodzenia. Dla konsystencji można dolać wody mineralnej. Podawać z pokruszonym serem feta i pestkami dyni.