Poziom glukozy we krwi można zmierzyć wykonując podstawowe badanie krwi. Takie badanie może wykryć poważne choroby, a podwyższony poziom glukozy może nawet wykryć cukrzycę. Dlatego tak ważne jest dbanie o zrównoważoną dietę i regularne badania. Jeśli poziom cukru jest wysoki to warto włączyć do swojej diety napary z ziół na obniżenie poziomu cukru we krwi lub suplementy zawierające wyciągi tych roślin. Zioła mogą być stosowane również jako terapia wspomagająca leczenie cukrzycy.

Morwa biała

Drzewo pochodzące z krajów azjatyckich, których liście i owoce stosuje się w celu obniżenia poziomu cukru we krwi. Morwa biała ma działanie hipoglikemizujące, dzięki zawartości 1-dezoksynojirimicyny.

Cuti Cuti

Peruwiańska roślina rosnąca w skalnych szczelinach i przy wodospadach w Andach. Dzięki zawartości flawonoidów, stilbenów, niebiałkowych aminokwasów, pochodnych kwasu kumarowego, naftochiononu oraz garbników, roślina ma działanie przeciwzapalne, wyksztuśne i obniżające poziom cukru we krwi. Napary z cuti cuti zaleca się osobom z nadwagą lub cukrzycą typu II jako wsparcie leczenia.

Gurmar

Roślina stosowana w medycynie ajuweryjskiej. Liście gurmaru pomagają obniżyć poziom cholesterolu i unormować poziom cukru we krwi, dzięki zawartości substancji aktywnej - gymneniny. Co ciekawe, w języku hindi „gurmar” dosłownie oznacza „pogromca cukru”.

Pokrzywa zwyczajna

Popularna roślina, którą często można spotkać na polach, łąkach i w ogrodach. Ma wiele właściwości prozdrowotnych. Liście pokrzywy pobudzają pracę trzustki, tym samym zmniejszając poziom cukru we krwi.

Mniszek lekarski

Niewielka roślina o wielu właściwościach leczniczych. Dzięki zawartości inuliny, ma działanie obniżające poziom cukru we krwi. W lecznictwie stosuje się liście, kwiaty i korzeń tej rośliny.

Należy pamiętać, że zioła o wartościach hipoglikemicznych nie zastąpią leczenia cukrzycy, jednak stosowane regularnie wraz ze zdrową dietą mogą jej przeciwdziałać. U cukrzyków, zioła te mogą stanowić wsparcie leczenia.