Wyobrażacie sobie święta bez słodyczy? My też nie! Ale świąteczny, zastawiony stół nie musi od razu oznaczać rezygnacji z dotychczasowych zdrowych nawyków albo drastycznego przerywania diety. Nie chcemy przecież odchodzić od stołu z ciężkim żołądkiem i odchorowywać ucztę następnego dnia… A gdyby świąteczne słodycze dało się odchudzić?

Mamy dla Was 5 szybkich i prostych przepisów na lżejsze wersje tradycyjnych świątecznych słodkości! Znaleźliśmy alternatywę dla cukru i wzbogaciliśmy kilka słodkich przepisów o… zdrowe warzywa! Ich skład może zaskakiwać, ale są pyszne i prezentują się równie pięknie, co tradycyjne łakocie. Polecamy je wszystkim, którzy chcą oszczędzić kalorie, a także tym, którzy szukają oryginalnej inspiracji dla przepisów, które powtarzamy od lat.

1. Ciastka korzenne zdobione lukrem, ale… bez cukru!

Składniki na ciastka:

  • 2 żółtka jaj (białka odłóż na lukier)
  • 3 szklanki mąki (może być orkiszowa, a 1 szklankę możesz dodatkowo zastąpić mąką kukurydzianą)
  • ¾ kostki masła
  • 1 szklanka ksylitolu (najlepiej w postaci pudru)
  • 1 saszetka mielonego cynamonu

Przygotowanie: posiekaj masło i połącz ze sobą wszystkie składniki, zagniatając ciasto aż uformujesz je w kulę. Wyrobione ciasto odłóż na pół godziny do lodówki. Podsyp blat lub stolnicę mąką i wałkuj kawałki ciasta na cienkie placki. Wytnij ulubione kształty i upiecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 180°C przez ok. 15 minut (kontroluj kolor ciastek w trakcie pieczenia!).

Składniki na odchudzony lukier:

  • 1 szklanka ksylitolu
  • Ok. ½ białka jaj odłożonego z ciasta

Przygotowanie: wymieszaj dokładnie białko i ksylitol w miseczce, ucierając aż do uzyskania gęstej jednolitej masy. Proporcje składników możesz wymierzyć „na oko” – rzadszy lukier będzie lepszy do pokrycia całych ciastek, a do drobnych zdobień lepiej nada się bardziej zbity.

Ozdób pierniczki lukrem, poczekaj aż stężeje i… możesz podawać!

2. Piernik z cukinią

Składniki:

  • 2 szklanki startej cukinii
  • 5 łyżek słodkiego syropu – np. daktylowego lub klonowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne)
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Odrobinka soli

Przygotowanie: zacznij od starcia cukinii na dużych oczkach tarki. Zmieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj do nich mokre. Wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Dla uzyskania idealnej konsystencji możesz dodać nieco więcej mleka. Upiecz w piekarniku z termoobiegiem, w 180°C przez ok. 60 minut. Jeśli masz ochotę, możesz polać piernik polewą przygotowaną z masła, kakao i ksylitolu.

3. Czekoladowe ciasto z burakiem

Składniki:

  • 1 burak (duży lub ok. 3 małe)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki ksylitolu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki masła orzechowego

Przygotowanie: ugotuj, a następnie pokrój na mniejsze części buraki. Buraka, jajka, ksylitol, masło orzechowe i cynamon zblenduj razem na gładką masę.  Dodaj proszek do pieczenia i pokruszoną czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszaj i umieść w formie do pieczenia. Wypiekaj w 180°C przez ok. 20-30 minut.

4. Sypana szarlotka

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka kaszy manny
  • ½ szklanki ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie: Zetrzyj jabłka na dużych oczkach i wymieszaj z cynamonem. Osobno wymieszaj kaszę mannę, płatki owsiane, ksylitol i proszek do pieczenia. Przygotuj tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (możesz dodatkowo wysmarować blachę tłuszczem) i syp kolejno: warstwę suchych składników, jabłka, warstwę suchych składników, jabłka, warstwę suchych składników. Ostatnią, wierzchnią warstwę suchą warto zwilżyć nieco olejem skropić). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 minut.

5. Makowiec bez ciasta

Składniki:

  • 500g mielonego maku
  • 500ml mleka (może być roślinne)
  • 150g ksylitolu
  • 8 łyżek miodu
  • 3 łyżki cynamonu
  • 2 laski wanilii
  • 200g płatków migdałowych
  • Dwie garście rodzynek
  • 6 jajek

Przygotowanie: zagotuj w rondelku mleko, miód, ksylitol i cynamon. Taką masą zalej mak i poczekaj, aż napęcznieje. Dodaj do masy ziarenka z lasek wanilii, wrzuć rodzynki i płatki migdałowe, całość wymieszaj. Jajka roztrzep na jednolitą masę. Następnie całość zmiksuj na gładką masę. Piecz w formie w 180°C przez ok. 45 minut. Pozostaw ciasto do ostygnięcia i rozkrój.