Karnawał, dawniej zapusty, to czas zimowych zabaw, imprez i spotkań przy muzyce oraz suto zastawionym stole. Zgodnie z tradycją świętujemy od 6 stycznia, czyli wspomnienia Trzech Króli, do Środy Popielcowej, która rozpoczyna katolicki Wielki Post.

Do najważniejszych karnawałowych zwyczajów należą tańce i maskarady oraz, oczywiście, bogactwo potraw. Żadna impreza taneczna nie może obejść się bez kuszących pyszności. Nie oznacza to jednak, że organizując potańcówkę, musisz spędzać długie godziny w kuchni. Podpowiadamy, co świetnie smakuje w karnawale.

A może... kanapki?

bardzo wygodne, bo ich jedzenie nie wymaga korzystania ze sztućców i talerzy. Małą kromkę można złapać w dwa palce i zjeść „na raz”, nie siadając nawet przy stole i nie przerywając zabawy. Wbrew pozorom, kanapki wcale nie muszą być nudne! Pokrój kilka bagietek w małe, półokrągłe kromki i przygotuj dodatki, które na nie nałożysz. Zebraliśmy kilka prostych propozycji, ale możliwości są tak naprawdę nieograniczone – daj się ponieść kulinarnej fantazji!

Guacamole:

Składniki:

  • 1 awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • sól i pieprz
  • 5 pomidorków koktajlowych, świeża kolendra, świeża papryczka chili (opcjonalnie)

Przygotowanie: awokado umyj i przekrój na pół. Wyjmij pestkę i wydobądź miąższ łyżką, a następnie przełóż go do miski. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj sok z cytryny i całość rozgnieć widelcem na gładką pastę. Dodaj przyprawy i ewentualnie pokrojone w drobną kostkę pomidorki. Nakładaj na kromki i zajadaj do woli!

Pasta jajeczna:

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
  • sól i pieprz
  • szczypiorek

Przygotowanie: jajka rozgnieć w misce widelcem na jednolitą masę. Dodaj majonez lub jogurt i wymieszaj. Na koniec przypraw i dodaj posiekany szczypiorek.

Nasza rada: jeśli klasyczna pasta jajeczna Cię nudzi, spróbuj dodać do niej kilka posiekanych suszonych pomidorów i świeżego ogórka. Dobrze sprawdzą się też kapary i awokado.

Sałatka caprese:

Składniki:

  • 4/5 pomidorów
  • 1 kulka mozzarelli
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny (opcjonalnie)

Przygotowanie: pomidory umyj i pokrój w plastry. Mozarellę odsącz z zalewy i również pokrój w plastry. Wszystko ułóż na przemian na talerzu – kolejno plaster pomidora i mozzarelli. Całość posyp przyprawami, świeżą bazylią i odrobiną oliwy z oliwek. Jeśli chcesz, możesz skropić sałatkę octem balsamicznym.
Nasza rada: na talerzu z sałatką ułóż kilka widelców, a obok połóż kromki posmarowane masłem. Goście będą mogli nakładać sałatkę na bagietkę i zjadać w formie kanapeczki.

Kanapeczki z pieczarkami

Składniki:

  • pokrojona w kromki bagietka
  • 1 łyżka masła
  • 400g pieczarek
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek w proszku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • tymianek
  • natka pietruszki
  • starty ser: mozzarella, ser żółty lub cheddar

Przygotowanie: pokrój pieczarki w malutkie plasterki i drobno posiekaj cebulę. Na patelni rozpuść masło, podsmaż cebulkę i dodaj pieczarki. Na koniec skrop sokiem z cytryny i przypraw solą oraz pieprzem oraz tymiankiem. Czosnek przeciśnij przez tarkę i dodaj do pieczarek. Po przestygnięciu grzybów wymieszaj całość z natką pietruszki. Kanapki posmaruj masłem i nałóż przygotowane pieczarki, posypując je z wierzchu serem. Takie kromki możesz dodatkowo wrzucić na kilka minut do rozgrzanego piekarnika – aby rozpuścić ser. Palce lizać!