Zimą nasze ciało chętniej gromadzi dodatkowe kilogramy. Zamiast sięgać po ciężkostrawny obiad, wypróbuj jednego z naszych przepisów na zupę. Są lekkie, sycące, pomagają pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej. Doskonale rozgrzewają w mroźne, zimowe dni.

Zupa z soczewicy z kurczakiem i porem

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 2 litry bulionu
  • 600 g pora
  • 400 g marchwi
  • 250 g pieczarek
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • sól, pieprz, curry, liście laurowe

Przygotowanie: Pierś z kurczaka szybko podsmaż z obu stron i wlej bulion. Dopraw curry i innymi przyprawami, dodaj liść laurowy.  Gotuj przez 20 minut, następnie wyjmij pierś i pokrój na małe kawałki. Posiekaj marchew, pora i pieczarki. Dodaj marchew, a następnie pora, soczewicę oraz pieczarki i gotuj przez kolejne 5 minut. Dodaj do smaku więcej soli i pieprzu, a na koniec wrzuć do zupy pokrojonego na kawałki kurczaka.

Oczyszczająca organizm zupa jarzynowa

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • pół małej główki świeżej kapusty
  • natka pietruszki, sól, pieprz

Przygotowanie: Pokrój warzywa w kostkę i wrzuć na wrzącą wodę. Dopraw solą i pieprzem, gotuj, aż warzywa zmiękną. Przed końcem gotowania dodaj natkę pietruszki i przyprawy według uznania.

Zupa z kapusty

Składniki:

  • 6 cebul dymek
  • 2 zielone papryki
  • 250 g sosu pomidorowego
  • 3 marchewki
  • 250 g pieczarek
  • połowa głowy kapusty zielonej lub czerwonej
  • przyprawy do wyboru

Przygotowanie: Wszystkie składniki posiekaj na małe kawałki i umieść w garnku z zimną wodą. Postaw garnek na gaz. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj sos pomidorowy. Gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Przed końcem gotowania dodaj przyprawy.

Smacznego!