Piknik w pobliskim parku albo lesie to świetny pomysł na wypoczynek i zabawę dla całej rodziny. Kiedy na dworze robi się ciepło, rozłożenie koca po wizycie na placu zabaw to dla dzieci dodatkowa atrakcja. Przy okazji spędzamy czas na świeżym powietrzu. Jeśli jednak piknik, to nie może zabraknąć pysznych przekąsek! Sprawdź 5 propozycji na zdrowe przekąski na piknik z dzieckiem, z których stworzycie pięciodaniowy posiłek na kocu.

Wszystkie możecie wykonać wspólnie. W ten sposób nie tylko zapewniamy dziecku atrakcyjną formę spędzania czasu, to także świetna okazja, aby wzmocnić u dziecka zdrowe nawyki żywieniowe. A te, jak wiemy, w największym stopniu kształtują się w pierwszych latach życia.

1. Napoje – woda i ta mniej nudna woda

Podstawową opcją na „coś do picia” dla dziecka zawsze powinna być woda. Oczywiście, możemy ją urozmaicać, ale dziecku od najmłodszych lat warto przekazywać nawyk zaspokajania pragnienia czystą wodą, nie dosładzanymi sokami czy niezdrowymi gazowanymi napojami.

Piknik to oczywiście okoliczność szczególna, wyjątkowa – czyli idealna pora na domowe lemoniady! Są dziecinnie proste do przyrządzenia, a zdecydowanie zdrowsze niż słodzone mikstury ze sklepowej półki.

Prostą lemoniadę możecie wykonać nawet na miejscu, w parku na kocu. Wystarczy, że do butelki wody dodacie, według własnej preferencji: miętę, bazylię lub rozmaryn, coś kwaśnego – sok z cytryny lub limonki, coś owocowego – kilka plastrów pomarańczy lub kilka truskawek i borówek albo nawet kilka plasterków zielonego ogórka. Całość możecie dosłodzić miodem.

Teraz wystarczy wymieszać i podać w szklankach na kocu.

Jeśli pogoda nie jest jeszcze letnia albo po prostu lubimy napić się czegoś ciepłego, dobrym pomysłem jest także zaopatrzenie się w termos z ciepłą herbatą.

2. Przystawka: warzywne słupki z sosem

Żeby je przygotować, wystarczy garść świeżych warzyw i pomysł na sos (nie martw się, mamy kilka podpowiedzi!). Co do warzyw, opinie dzieci są podzielone, dlatego najlepiej postawić na to, co lubi Twoje dziecko – marchewki, seler naciowy, zielony ogórek, cząstki pomidora, papryka. Po prostu weźcie to, o czym wiecie, że jest jadalne. Pokrojone w słupki lub cząstki (w przypadku pomidora) warzywa lepiej smakują z atrakcyjnym sosem.

Sos 1: hummus pomidorowy

Jest słodszy niż klasyczny, dlatego dla dzieci może okazać się bardziej atrakcyjny.

Składniki:

  • puszka lub szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki ciepłej wody
  • sól, pieprz

Przygotowanie: wszystkie składniki, poza wodą i koncentratem, wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. W drugiej turze dołóż koncentratu i wody – w ten sposób masz kontrolę nad docelowym smakiem i konsystencją, w zależności od preferencji. Z wierzchu polej oliwą z oliwek i posyp mieloną słodką papryką. Możesz ozdobić kilkoma kulkami ciecierzycy i pietruszką.

Sos 2: sojowo-miodowy dip

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz
  • cebulka dymka

Przygotowanie: Posiekaj drobno dymkę – najlepiej tylko jej zieloną część i wymieszaj wszystkie składniki dokładnie w miseczce. Posól i popieprz do smaku. Możesz także dołożyć lub zmniejszyć ilość miodu, a jeśli uczestnicy pikniku lubią dania ostre, nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać nieco papryczki chilli.

Sos 3: dip jogurtowy z ziołami

Składniki:

  • 4 łyżki jogurtu
  • pietruszka, szczypiorek, mięta, bazylia
  • kilka kropel soku z cytryny
  • opcjonalnie: świeża rzodkiewka lub ogórek zielony
  • sól i pieprz

Przygotowanie: świeże zioła drobno posiekaj i wymieszaj z jogurtem. Całość skrop kilkoma kroplami cytryny i dopraw do smaku. Jeśli zdecydujesz się na wzbogacenie dipu o rzodkiewkę lub ogórka – zetrzyj je na drobnej tarce.

3. Piknikowe danie główne: kolorowe ślimaczki z tortilli

Technika ich zwijania nie jest trudna, ale może stanowić okazję do poćwiczenia zdolności manualnych – zarówno dorosłych, jak i małych kucharzy. Główny pomysł polega na nadzianiu pszennych lub wieloziarnistych tortilli, które następnie należy ciasno zwinąć, a przygotowaną roladkę pokroić na kilka mniejszych. W efekcie powstają wygodne mini-roladki, które łatwo zjeść w parku palcami i „na raz”.

Czym nadziać taką roladkę? Możecie dać ponieść się własnej kreatywności, ale jeśli potrzebujecie pomocy, zostawiamy kilka pomysłów.

Roladki z pastą jajeczną

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka jogurtu
  • sól i pieprz
  • kilka suszonych pomidorów
  • ogórek zielony

Przygotowanie: ugotowane na twardo jajka rozgnieć widelcem i wymieszaj z majonezem oraz jogurtem. Posól i popieprz. Tak przygotowaną pastę jajeczną rozsmaruj na tortilli i uzupełnij garścią pokrojonych drobno pomidorów suszonych oraz ogórkiem. Można zwijać i kroić!

Roladki z serkiem kanapkowym:

Składniki:

  • serek biały kanapkowy
  • papryka
  • szynka drobiowa
  • pietruszka

Przygotowanie: w roli pasty występuje tutaj biały serek kanapkowy. Smarujemy nim tortillę, nakładamy pokrojoną w paski paprykę, kładziemy plaster wędliny i posypujemy pietruszką. Można zwijać i kroić!

Roladki z awokado i tuńczykiem

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 2-3 łyżki startego żółtego sera
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie: awokado rozkrój na pół, wyjmij pestkę i przełóż miąższ do miseczki. Rozgnieć awokado na gładką pastę za pomocą widelca i skropl sokiem z cytryny. Dodaj tuńczyka i wymieszaj całość, przypraw pastę solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastą posmaruj tortillę i wyłóż na niej pokrojonego w drobne paski ogórka kiszonego. Jeśli lubicie, możesz posypać całość wiórkami żółtego sera. To wszystko, można zwijać i kroić!

Nasza rada: jeśli planujecie piknik dalej od domu, roladki wygodniej będzie przewieźć tylko zwinięte i skroić na miejscu. W ten sposób unikniecie niekontrolowanego rozlania się farszu podczas podróży.

4. Na deser: dziecięco proste muffinki

Pieczenie naprawdę nie musi oznaczać pracochłonnego popołudnia w kuchni. Musisz tylko wygospodarować około 30 minut, aby mogły się upiec – ale bez obaw, robią to same! Pilnowanie wyrastających babeczek może natomiast okazać się pasjonującym relaksem dla milusińskich.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka lub jogurtu
  • 4 łyżki cukru i 4 łyżki miodu
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść lekkich owoców: borówki, maliny itp.

Przygotowanie: Wymieszaj w osobnych miskach składniki suche oraz mokre. Następnie połącz je ze sobą, mieszając delikatnie dużą łyżką. Na koniec dodaj do masy owoce i delikatnie rozmieszaj. Masę przelej do foremek na muffinki i piecz przez ok. 25-30 minut w 180 stopniach Celsjusza. To wszystko!

5. I drugi deser: owocowe koreczki

To taki trick na uatrakcyjnienie zwykłych owoców, które jadamy codziennie. Zamiast skroić je i podać w misce, proponujemy pokroić owoce w kwadratowe cząstki i nabić na wykałaczkę do szaszłyków. Składniki dobierzcie, jak lubicie – to mogą być banany, winogrona, jabłka, gruszki, borówki, maliny, truskawki, nawet arbuz się nada. Kawałki owoców można poprzetykać świeżą miętą i bazylią.

Taki deser wygląda kolorowo i zachęcająco, a do tego wygodnie się go je – bez brudzenia rąk. No i, co szczególnie ważne w przekąskach na piknik z dziećmi, taki deser to nie bomba kaloryczna, a bomba witaminowa.