Z czym kojarzy Wam się grudzień? Krótkie dni, ciepłe kurtki i czapki, odmrożone nosy, ale przede wszystkim – święta! Bożonarodzeniowa atmosfera to nie tylko biały puch za oknem i przystrojona choinka, ale także rodzinne spotkania przy świątecznym stole, na którym nie może zabraknąć różnego rodzaju słodkości. Sprawdź nasze sprawdzone przepisy na świąteczne łakocie.

Pierniczki – bożonarodzeniowe słodycze

Wypiekanie pierniczków może być aktywnością, która pochłonie całą rodzinę. Wycinanie rozmaitych kształtów z ciasta, a potem ozdabianie wypieków to wspaniała okazja, aby nieco zintegrować starsze pokolenie z najmłodszymi. Aromatyczne korzenne przyprawy wprawiają nas z kolei w błogi, świąteczny nastrój.

Aby do świąt pierniczki były odpowiednio kruche i miękkie, o ich przygotowaniu warto pomyśleć wcześniej. Dobrym sposobem na zachowanie ich odpowiedniej konsystencji i smaku jest wypieczenie ich kilka tygodni przed zjedzeniem i udekorowanie tuż przed podaniem.

Pierniczki świąteczne na miodzie

Takie ciastka należy przygotować wcześniej i poczekać, aż zmiękną. Można je przechowywać do ok. 4 tygodni.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek mleka

Przygotowanie: Miód rozpuść w garnuszku. Mąkę wysyp na stolnicę i dodaj rozpuszczony miód, wymieszaj. Dodaj cukier, sodę oraz przyprawę do piernika. Wszystko ugniataj nożem. Następnie dodaj masło i jajka, cały czas siekając masło. Podgrzane mleko dodawaj do ciasta po jednej łyżce. Zagniataj ciasto aż do stwardnienia, a następnie wyrabiaj je przez ok. 10 minut. Oprósz stolnicę mąką, rozwałkuj ciasto i wykrój pierniki. Ułóż ciastka na blaszce i piecz ok. 10-15 minut w 170 stopniach C.

Pierniki świąteczne express

Jeśli wolisz przygotować wypieki tuż przed podaniem, możesz wykorzystać nasz przepis na miękkie pierniczki.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 25g drożdży
  • 1 jajko
  • 40g masła

Przygotowanie: w rondelku podgrzej i wymieszaj masło oraz miód. Po rozpuszczeniu wkrusz do środka drożdże i wymieszaj. Przestudź masę, a następnie dodaj ją do mąki, wraz z jajkiem. Zagniataj ciasto rękoma. Rozwałkuj je i wytnij ciastka. Ułóż je na blasze i wypiekaj przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzany do 190 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika udekoruj ciastka cukrem pudrem lub według uznania.