Indeks glikemiczny – co to jest? Czy warto zwracać na niego uwagę podczas komponowania diety?
Indeks glikemiczny – co to jest? Czy warto zwracać na niego uwagę podczas komponowania diety?
Pojęcie indeksu glikemicznego (IG) zostało wprowadzone w 1981 roku i już od tego momentu przykuło uwagę badaczy, zyskując sobie zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Co to jest indeks glikemiczny i czy warto uwzględniać ten parametr w swojej diecie?
Indeks glikemiczny – co to jest?
Prosta definicja indeksu glikemicznego głosi, że jest to wskaźnik, który pozwala nam klasyfikować produkty spożywcze ze względu na tempo zwiększania się stężenia glukozy we krwi po ich przyjęciu. Ściślej mówiąc – IG określa średni procentowy przyrost stężenia glukozy we krwi po podaniu porcji pożywienia zawierającej 50g przyswajalnych węglowodanów w porównaniu ze stężeniem glukozy po podaniu 50g glukozy.
Wartości indeksu glikemicznego
Wartości indeksu glikemicznego podaje się w skali od 0 do 100, przy czym z reguły wydziela się trzy główne grupy produktów:
- produkty o niskim indeksie glikemicznym (mniej niż 55),
- produkty o średnim indeksie glikemicznym (od 56 do 69),
- produkty o wysokim indeksie glikemicznym (od 70 wzwyż.
Indeks glikemiczny – podstawowa tabela produktów
Produkty o niskim indeksie glikemicznym (0–55):
- zielone jabłka
- maliny
- awokado
- chudy biały ser
- jogurt naturalny
- masło
- gotowane jaja
- mleko
- olej lniany
- olej rzepakowy
- ryż brązowy
- kasza gryczana
- płatki owsiane
- pomidory
- sałata
- ciecierzyca
- soczewica
Produkty o średnim indeksie glikemicznym (56–69):
- buraki
- ziemniaki i bataty gotowane
- kukurydza
- kasza manna
- kasza jaglana
- miód
- rodzynki
- pieczywo żytnie pełnoziarniste
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym (70–100):
- ananas
- brzoskwinia
- winogrona
- melon
- biały ryż
- pieczywo pszenne
- frytki
- przetworzona żywność typu fast food
- czipsy
- słodzone gazowane napoje
- piwo
Indeks glikemiczny – dyskusje i pytania
Indeks glikemiczny uchodzi za dość problematyczny parametr oceny produktów spożywczych. Przyczynia się do tego choćby już ten fakt, że na jego wartość wpływa dużo czynników zewnętrznych: procesy obróbki termicznej i kulinarnej produktu, zawartość innych substancji odżywczych w danym produkcie lub w produktach spożywanych równolegle (np. tłuszcz dodany do ziemniaków obniża ich IG), stopień dojrzałości (im dojrzalszy owoc czy warzywo tym większe jego IG), pora spożycia posiłku i całokształt dziennego menu. Skomponowanie dobrej diety opartej o produkty z niskim indeksem glikemicznym jest więc procesem wymagającym uważności na wszystkich etapach przygotowywania posiłku, nie ogranicza się wyłącznie do prostego doboru produktów z tabeli.
Z drugiej strony, poza IG nie dysponujemy innym parametrem, który pomógłby nam równie kompleksowo oceniać jakość węglowodanów. Po produkty z niskim indeksem glikemicznym powinny więc sięgać przede wszystkim osoby, które w szczególny sposób muszą dbać nie tylko o ilość i jakość przyjmowanych węglowodanów, lecz także o utrzymanie stężenia glukozy na stałym poziomie – a więc przede wszystkim osoby cierpiące na cukrzycę. Co więcej, wyeliminowanie z diety produktów o wysokim indeksie glikemicznym jest ważnym krokiem profilaktycznym, zwłaszcza wśród osób pozostających w grupie ryzyka cukrzycy czy otyłości.

Zapytaj naszych ekspertów
Masz dodatkowe pytania dotyczące naszych produktów? Chcesz wiedzieć, co zrobić aby poprawić swoje zdrowie i czuć się lepiej? Napisz do nas na info@pharmasis.pl. Nasi eksperci chętnie odpowiedzą!
-
Nasi konsultanci
+48 22 290 59 04
Przy zamówieniu pow. 150 zł
DOSTAWA GRATIS
- @